KORONAVIRUS

TESTOVI TEŠKO PREPOZNAJU OMIKRON MUTACIJU Hrvatski imunolog upozorava: "'Ako novi soj bude toliko prodoran, VRAĆAMO SE NA POČETAK"

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Božidar Vukičević / Cropix)

Ilustracija (Snimio Božidar Vukičević / Cropix)


U Africi otkriven novi soj, s više od 30 mutacija na proteinskom šiljku zbog kojih bi, strahuju stručnjaci, učinkovitost cjepiva, ali i zaštita prošlih preboljenja mogla pasti na, u najboljm slučaju, 40 posto. Soj, kojeg je WHO nazvao omikron, toliko se promijenio da ga postojeća antitijela teško prepoznaju.

Također, zbog toga ga i testovi teže prepoznaju pa, iako su brojne zemlje uvele ograničenje putovanja iz zemalja s juga Afrike, stručnjaci strahuju da je već prekasno. Novi soj već je pronađen u Izraelu i Belgiji, a postoji mogućnost da se već pojavio i u Njemačkoj.

Zabrinut je i imunolog dr. Zlatko Trobonjača, ističe Slobodna Dalmacija, Pozdravlja zabrane putovanja, ali boji se da one neće spriječiti prodor.

"Kad vidimo koliko taj soj ima mutacija, to je jako, jako puno. Te mutacije mijenjaju izgled i strukturu S proteina toliko da ga imunosni mehanizmi koje smo stekli preboljenjem ili cijepljenjem možda neće moći blokirati. Svaki put kad se pojavi novi soj, ostaje nam da vidimo kolika je njegova imunoevazivnost, što znači izbjegavanje postojeće imunosti koju je čovjek stekao", kaže.

Kao primjer navodi delta koja je, kako kaže, bila imunoevazivna na razini od 20 posto,

"To znači ako imate antitijela da vas oko 80 posto tih antitijela štiti, a 20 posto ne", kaže i dodaje da se to vidjelo i na cijepljenjima, koje je cjepivo štitilo od delta soja slabije nego od ranijih varijanti.

"Međutim, ako ovaj novi soj bude visoko imunoevazivan, onda se vraćamo na početak. A za to postoje neke naznake jer ga neki testovi nisu prepoznali. A testovi ga lošije prepoznavaju zato što je značajno promijenjen. Čujte, neke zemlje niti ne sekvencioniraju toliko, nije čudno da su u Velikoj Britaniji pronašli puno sojeva jer su ih jednostavno tražili", objašnjava dr. Trobonjača.

Ne sumnja da je soj već u Europi i da bi vrlo brzo mogao stići i u Hrvatsku. Ako bi došlo do njegova snažnog prodora, vjerojatno bi se s epidemijom vratili na početak.

Napominje da bi se uz poznatu tehnologiju vrlo brzo moglo proizvesti cjepivo i za novi soj Sars-CoV-2 virusa, ali trebaju proći mjeseci kako bi se ono testiralo, i sve u svemu, situacija nije ohrabrujuća.

„Ipak, ostaje nam nada da će nas i protiv ovoga soja određena količina antitijela štititi, a možda će biti manje prenosiv. Još je dosta rano za zaključke. U svakom slučaju, oprez je svakako dobar i zaustavljanje prometa s nekim zemljama je opravdano. A možda taj novi soj zađe u slijepu ulicu. Sve vrijeme identificiraju se nove varijante COVID-a, no one često izumru i budu istisnute zaraznijim varijantama“ zaključuje dr. Trobonjača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater