ZAGREB

Svjetski meteorološki dan na temu "Rano upozorenje i djelovanje"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


"Rano upozorenje i djelovanje" tema je ovogodišnjeg Svjetskog meteorološkog dana, 23. ožujka, čiji je naglasak na važnosti ranih upozorenja za prilagodbu klimatskim promjenama.

"U Hrvatskoj u prosjeku više od 70 posto svih šteta i ekonomskih gubitaka od prirodnih katastrofa pripadaju meteorološkim i hidrološkim pojavama. Stoga su informacije, istraživanja, znanstvena postignuća DHMZ-a o vremenu, klimi, klimatskim promjenama, vodama i kvaliteti zraka od ključne važnosti za sustav pravovremene i točne najave", istaknula je glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Branka Ivančan-Picek. 

Naglašava kako će takve najave ublažiti razorne posljedice koje vremenski i klimatski ekstremi te ekološki nemili događaji mogu imati na lokalne zajednice te na društvo u cjelini. 

Ivančan-Picek kaže kako posljedice klimatskih promjena zamjećujemo u povećanom broju ekstremnih vremenskih i hidroloških pojava diljem svijeta. Prilagodba tim promjenama je prioritet, a sustavi ranog upozorenja jedan su od važnih načina prilagodbe.

Stalno praćenje stanja atmosfere putem prizemnih meteoroloških postaja, radiosondažnih visinskih mjerenja, radarskih i satelitskih mjerenja omogućuje brzo prepoznavanje opasnih meteoroloških pojava i izdavanje upozorenja, kaže Ivančan-Picek. 

Tri strateška projekta DHMZ-a

Ističe kako s tim ciljem DHMZ provodi tri velika strateška projekta - modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH METMONIC, modernizacije i proširenje državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka "AIRQ" te "VEPAR" s kojim će se smanjiti rizici od poplava te unaprijediti praćenja, analize i pronalaženje optimalnih rješenja za integrirano i održivo upravljanje vodama i vodnim okolišem.

METMONIC-om će se uspostaviti moderan sustav meteorološkog motrenja i osigurati pokrivenost RH radarskim mjerenjima. Po prvi puta hrvatski dio Jadranske obale bit će pokriven radarskim mjerenjima te postavljene meteorološko-oceanografske plutače kojima će se osigurati pouzdani podaci o stanju mora i atmosfere, a time i pravodobna upozorenja na opasna stanja. 

Važna podrška tom sustavu je novo superračunalo ATOS BullSequana XH2000 koje će, najavljuje Ivančan-Picek, za operativni rad biti spremno do jeseni.

"To je najveća modernizacija u 75-godišnjoj povijesti DHMZ-a. Tim projektima namjeravamo značajno osuvremeniti rad te poboljšati kvalitetu naših proizvoda i usluga uvođenjem novih tehnologija, uvjeta rada i opreme s kojom radimo", poručila je Ivančan-Picek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini