ZAGREB

Stožer pozvao sve koji su bili u područjima s koronavirusom da ne dolaze na javna okupljanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj i dalje nema generalnih zabrana javnih okupljanja, no Stožer civilne zaštite u petak je apelirao na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na javna okupljanja.

Poziv je upućen onima koji su boravili u Kini, Japanu, Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Iranu te u talijanskim pokrajinama Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu danas su potvrđene  još dvije oboljele osobe novim koronavirusom, što znači da je do sada u Hrvatskoj potvrđeno petero oboljelih. Novi oboljeli su osobe iz obiteljskog kruga već poznatih pacijenata te se otprije nalaze pod zdravstvenim nadzorom i skrbi u Klinici „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu te u KBC-u Rijeka.
Rizik oboljenja drugih osoba smanjen je pravovremenom hospitalizacijom novo potvrđenih oboljelih osoba koje su bile u obiteljskom kontaktu s prvim potvrđenim pacijentima. To, istaknuto je ukazuje da Hrvatska ima vrlo dobru epidemiološku situaciju te da se dosad poduzete mjere treba provoditi i dalje.
Stožer civilne zaštite RH ističe da na dnevnoj bazi prati stanje u svijetu te broj ulazaka domaćih i stranih osoba u Hrvatsku iz država zahvaćenih novim koronavirusom.

Zdravstveno stanje pripadnika Hrvatske vojske i policije u misijama i operacijama u inozemstvu je dobro i nema zabilježenih  slučajeva zaraze tim virusom. Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Ravnateljstvo policije s njima su u stalnom kontaktu i kontinuirano prate situaciju, izvijestio je Stožer.

Preporuke Stožera
Stožer civilne zaštite dao je preporuku Hrvatskoj mreži hotela i ugostitelja koji pružaju usluge smještaja, hrane i pića da se pridržavaju „Smjernica zaštita od  koronavirusa u hotelijerskoj industriji“, a koje je donijelo Europsko udruženje hotelijera i ugostitelja (HOTREC) -  https://mint.gov.hr/root/hr/aktualno/izdvojeno/informacije-o-koronavirusu-vezane-uz-turisticki-sektor/20947
Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata prisutna je na najfrekventnijim graničnim prijelazima Republike Hrvatske dvadeset i četiri sata. Osobe koje se nalaze samo u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
Epidemiološka služba pripremila je uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja. Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat.
 Stožer civilne zaštite RH  ponovno je poručio da svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.
Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.   
Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu - https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/.
Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom