ZAGREB

Ministarstvo obrazovanja o mjerama zaštite od koronavirusa u odgojno-obrazovnim ustanovama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim odgojno-obrazovnim ustanovima proslijedilo je preporuke o mjerama zaštite vezane za koronavirus i napomenulo da se nastava i provedba školskog kurikuluma trebaju odvijati prema planu, priopćili su u srijedu iz Ministarstva.

Resorna ministrica Blaženka Divjak u dopisu je naglasila da se nastava i provedba školskog kurikuluma trebaju odvijati prema planu, Ministarstvo kontinuirano prati situaciju te će pravovremeno izvijestiti o eventualnim novim okolnostima i mjerama.

Do daljnjega je neophodno odgoditi sve organizirane odlaske djece i učenika u zahvaćena područja, kao i organizirane susrete, poput sportskih natjecanja, s djecom i učenicima koja dolaze iz zahvaćenih područja.

Potrebno je osigurati nužne higijenske mjere, odnosno opće mjere zaštite u školama prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Aktivni zdravstveni nadzor i samoizolacija na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti provodi se u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja - Kine, Južne Koreje i talijanskih pokrajina Lombardije i Veneta.

Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravom djecom i učenicima, bez znakova bolesti, koji dolaze iz zahvaćenih područja uvijek je u samoizolaciji. 

Djecu i učenike koje dolazi iz zahvaćenih područja, a imaju neki od respiratornih simptoma bolesti, neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

Djeca i učenici kod kojih se provodi aktivan zdravstveni nadzor u samoizolaciji ne pohađaju odgojno-obrazovne ustanove za vrijeme trajanja te mjere zaštite.

Putovanja i organiziranja druženja unutar Hrvatske za djecu i učenike i nadalje su moguća, uz uvjet da u tome ne sudjeluju djeca s respiratornim simptomima i uz poticanje boravka na otvorenom. 

Iz Ministarstva ističu da se situacija može brzo mijenjati s obzirom na epidemiološku situaciju, stoga treba pratiti web stranice HZJZ-a i Ministarstva zdravstva na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podaci o koronavirusu, kao i mjere prevencije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater