javna ustanova priroda

SPAŠENI BJELOGLAVI SUPOVI: Birbiraj, Draga, Karlo i Popaj vinuli su se u visine. Pogledajte taj trenutak

| Autor: P.N.

Birbiraj, Draga, Karlo i Popaj bjeloglavi su supovi koji su dobili novu priliku za život u netaknutoj prirodi kvarnerskih otoka. Kako javljaju iz Javne ustanove Priroda, četiri oporavljena bjeloglava supa puštena su danas na slobodu. Riječ je o supovima koji su pronađeni ozlijeđeni krajem prošlog ljeta. Naime, javljaju iz Javne ustanove Priroda, "neke mlade ptice nevješto okončaju prve letove iz gnijezda, nakon čega ih podno litica i u moru nerijetko pronalazi i spašava lokalno stanovništvo".

 
 

- Četiri supa koja su se jutros uspješno vinula u nebo, tako novu perspektivu duguju ljudima. Nakon dobivanja informacije o ozlijeđenom supu, u njegovo se spašavanje uključuje Javna ustanova Priroda. Ona ga smješta u Oporavilište za bjeloglave supove u Belom te mu pruža sveobuhvatnu skrb kako bi se uspješno vratio u prirodu. U puštanju bjeloglavih supova u prirodu sudjeluje mali broj ljudi, a u želji da sve prođe u najboljem redu, svaki uzlet supa prati mješavina osjećaja – od straha do oduševljenja. Za puštanje supa Birbiraja bio je zadužen župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, stoji u priopćenju Javne ustanove Priroda.

Ovom prilikom župan Komadina je rekao: "Zatvorili smo jedan krug! Primorsko-goranska županija, a moram reći i ja osobno, dali smo punu potporu za uspostavu i rad Oporavilišta za bjeloglave supove. Igrom slučaja i ja sam sudjelovao u spašavanju jednoga supa. Tako sam danas imao čast pustiti u prirodu supa Birbiraja, koji je pronađen i spašen u istoimenoj uvali".

Davanje imena supovima po toponimima, napominju iz javne ustanove, dosta je često, a najčešće su to imena mjesta gdje su supovi pronađeni. Tako je Draga dobila ime po Mošćenićkoj Dragi, gdje je u akciji spašavanja sudjelovala i Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

- Veličanstveno je bilo danas gledati Dragu u posve drugačijem izdanju! U našem se Oporavilištu izvrsno oporavila i spremna je za krstarenje kvarnerskim nebom. Supovi dnevno mogu preletjeti i nekoliko stotina kilometara. Kako bi se mogli pratiti u prirodi, obilježeni su GPS ogrlicama, kazala je Sonja Šišić te pozvala stanovnike Cresa i okolnih otoka da nastave graditi skladan suživot s bjeloglavim supovima, jedinim strvinarima među pticama u Hrvatskoj.

Kao potvrdu obećanja da će razvijati svijest o tome među sugrađanima – od najmlađih do najstarijih, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako u prirodu je pustio supa Karla, a ravnatelj Osnovne škole Frane Petrića iz Cresa Josip Pope otvorio je vratašca tzv. transportera supu Popaju. Time se broj supova koji su se u posljednje četiri godine uspješno oporavili u Belom te su vraćeni u prirodu, popeo na dvadeset i sedam, informiraju iz Javne ustanove Priroda.

 
 

- Svaka je jedinka izuzetno vrijedna jer Hrvatska spada među rijetke europske zemlje gdje bjeloglavi supovi još uvijek žive. Primorsko-goranska županija najbogatija je županija u Hrvatskoj po biološkoj raznolikosti, a veliki doprinos tome daju flora i fauna njezinih otoka. Zato se na Svjetski dan zaštite okoliša u srijedu, 5. lipnja u Oporavilištu u Belom otvara izložba fotografija Krajobrazi otoka Cresa koja je proizašla iz projekta Otočne razvojne agencije OTRA. U oporavku i puštanju bjeloglavih supova u prirodu Javna ustanova Priroda surađuje sa Zoološkim vrtom grada Zagreba, udrugama BIOM i Tramuntana, zaključuje su u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater