VARAŽDIN

Špancirfest: 230 tisuća posjetitelja, turistički promet 72 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U deset dana trajanja ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230 tisuća ljudi, a turistički promet je 72 milijuna kuna, rečeno je na konferenciji za novinare u utorak u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth naglasila je da su, nakon što prošle godine nije bilo moguće održati festival, za ovogodišnje 22. izdanje Špancirfesta postavili cilj održavanja kontinuiteta brenda te generiranja prijeko potrebnog turističkog prometa u tom gradu. Kazala je da su, unatoč kratkom vremenu za organizaciju, na Špancirfestu imali preko 300 programa u kojima je sudjelovalo ukupno 750 izvođača i izlagača.

„Prema procjenama Policijske uprave varaždinske, festival je tijekom 10 dana posjetilo oko 230 tisuća posjetitelja“, rekla je Toth.

Rekordne, predpandemijske 2019. godine na Špancirfestu je bilo 300 tisuća posjetitelja.

Dodala je da su, zahvaljujući novom sustavu porezne uprave, ove godine prvi put dobili podatke koji obuhvaćaju promet po mjestu izdavanja računa, odnosno promet ostvaren u Varaždinu bez obzira na sjedišta subjekta.

„Prema tim novim podacima, u 10 dana trajanja Špancirfesta u gradu Varaždinu generiran je turistički promet u iznosu od 72,1 milijuna kuna“, kazala je Toth.

Zatražili su takav izračun i za dotad najuspješniju 2019. godinu, a promet je iznosio 67,5 milijuna kuna.

„Kada stavimo u odnos brojke 2019. i 2021. godine, pričamo o povećanju prometa za gotovo sedam posto“, naglasila je direktorica varaždinske gradske Turističke zajednice.

„Zadovoljni smo ovogodišnjim Špancirfestom. Ne samo da smo ostvarili naše ciljeve, već smo i nadmašili sva naša očekivanja u izazovnim vremenima kada ni sami nismo znali što možemo očekivati“, zaključila je Toth.

Gradonačelnik Neven Bosilj zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji, posebno djelatnicima varaždinske Turističke zajednice.

„Epidemiološka situacija prije, za vrijeme i deset dana nakon festivala je bila vrlo stabilna, što znači da bez obzira na enormni broj posjetitelja nismo imali nikakvih posebnih epidemioloških problema“, rekao je Bosilj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini