NE NAMJERAVAJU IH PLATITI

Slovenski ribari dobili prve kazne iz Hrvatske


Više je slovenskih ribara iz Pirana u četvrtak dobilo platne naloge iz Hrvatske zbog neovlaštenog ulaska u hrvatske vode u Savudrijskoj vali, javljaju slovenski mediji.

Ribar Silvano Radin kazao je da mu je na kućnu adresu stiglo šest kazni od kojih svaka iznosi 15.000 kuna, od čega se 10.000 kuna u svakoj kazni odnosi na kaznu njegovoj tvrtki, a ostalo njemu kao pravnoj osobi.
Radin je za Slovensku tiskovnu agenciju STA kazao da kazne neće platiti jer je lovio u moru koje po arbitražnoj presudi pripada Sloveniji.
Umjesto toga, i dalje će postupati u skladu s naputcima slovenske vlade i u vezi kazni i pravne pomoći kontaktirati odvjetnički ured Senjak, kojega je angažiralo ministarstvo za poljoprivredu, kazao je Radin.
Kako navode slovenski mediji, vlada premijera Mire Cerara zakonski se obvezala da će u sporu s Hrvatskom osigurati svu pravnu pomoć ribarima iz Pirana protiv kojih se u Hrvatskoj pokrene prekršajni ili kazneni postupak i smatra da oni slobodno mogu loviti u moru koje je Sloveniji dodijeljeno arbitražom.
Obvezala se također da će ribarima u tim postupcima pokriti sve troškove.
Osim Radina, platne naloge za ulazak u hrvatske vode i neovlašteno obavljanje ribolova dobilo je još deset slovenskih ribara, objavili su slovenski mediji. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter