ZAGREB

Slonjšak: Uloga države ključna u brizi za osobe s invaliditetom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak s  pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak koja je istaknula da je uloga države ključna ako se doista želi unaprijediti postojeći sustav brige za osobe s invaliditetom.

Pravobraniteljica Slonjšak na sastaknku je upoznala predsjednika Milanovića s dosadašnjim aktivnostima pravobraniteljstva, informirala ga je o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom te je upozorila kako još uvijek nisu doneseni neki važni zakoni koji bi sustavno i pravedno riješili položaj i prava osoba s invaliditetom. U tom je kontekstu pravobraniteljica posebno izdvojila Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku.

Istaknula kako je uloga države ključna ako se  doista želi unaprijediti postojeći sustav brige za osobe s invaliditetom. Kao mjere koje država mora poduzeti izdvojila je, između ostaloga, ukidanje cenzusa za naknade s osnove invalidnine, osiguranje usluge u zajednici "jer postojeće nisu dovoljne" i korištenje novčanih sredstava iz fondova Europske unije za one usluge koje sada izostaju.

Slonjšak je također ocijenila kako je kvaliteta života osoba s invaliditetom zbog pandemije izazvane koronavirusom dodatno narušena.

"Korona virus ne smije biti izlika za nečinjenje", poručila je pravobraniteljica Slonjšak.

Predsjedniku Republike predložila je suradnju na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, što je predsjednik Milanović prihvatio.

Uz pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Ankom na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su zamjenici pravobraniteljice Darijo Jurišić i Mira Pekeč-Knežević, te asistentica pravobraniteljice Slonjšak Jana Milaković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum