KORONAVIRUS SE ŠIRI

SITUACIJA JE OZBILJNA: Ako se ovakav rast broja oboljelih nastavi, 30. listopada bolnice u Hrvatskoj mogle bi krahirati

| Autor: Glas Istre
BOLNICA, ZAPOCELA ADAPTACIJA GINEKOLOGIJE, PULA, 06.08.2020. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK

BOLNICA, ZAPOCELA ADAPTACIJA GINEKOLOGIJE, PULA, 06.08.2020. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK


Jutarnji list danas piše da bi Hrvatska krajem listopada, odnosno konkretno 30. listopada, mogla doći do točke da bolnice više ne mogu primati pacijente od koronavirusa, ako se trend rasta broja novih slučajeva nastavi. 

Naime, kako kaže dr. Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo, voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH - trenutačno imamo 439 bolesnika u bolnicama uz 3,5 tisuće zaraženih, ali brojke bi mogle rapidno rasti.

- Ako nastavimo ovakvom stopom, sljedećeg tjedna doći ćemo do 700 bolesnika u bolnicama i oko šest tisuća zaraženih jer će se neki izliječiti. Ove brojke naš zdravstveni sustav ne može podnijeti bez znatnih problema. Tjedan dana kasnije mogli bismo lako doći do tisuću hospitaliziranih i devet tisuća zaraženih. To znači da bismo do 30. listopada mogli doći do brojki koje sustav ne može izdržati, rekao je Polašek. 

- Ako pogledamo broj zaraženih u Hrvatskoj,vidimo da smo do sada imali tri epidemijske epizode, prvu u proljeće, drugu i treću na ljeto te smo sada u četvrtoj. Prve tri epizode trajale su oko šest ili sedam tjedana, a najveći broj slučajeva imali smo tijekom trećeg i četvrtog tjedna. Sada se nalazimo u trećem tjednu četvrte epizode, koji bi mogao biti blizu vrhunca epizode, ako je suditi po prethodnim epizodama. Zašto je ovo sada postao problem? Pogledamo li zemlje u okruženju, one su klimatološki par tjedana ispred nas, u smislu da im je jesen već stigla, a kod nas tek stiže. Najgore je stanje trenutno u Češkoj koja je u samo dva posljednja dana prijavila preko 17.000 novih slučajeva. Ovo je pokrenulo lavinu reakcija i sada se sve zemlje počinju pripremati za tmurnu jesen i zimu, rekao je Polašek za Jutarnji list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater