ZAGREB

Sindikati apeliraju na zastupnike da ne izglasaju proračun

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sindikati prosvjetnih radnika u štrajku apelirali su u četvrtak ispred Sabora na zastupnike da ne izglasaju državni proračun za 2020. godinu bez dodatnih sredstava za plaće prosvjetara, te ustvrdili da na sindikalnom referendumu ponudu Vlade odbija "99 do 100 posto članova".

"Ako zastupnici danas izglasaju proračun u kojem nema osiguranih sredstava za ispunjavanje zahtjeva učitelja, nastavnika i nositelja reforme obrazovanja, tada su zaustavili Hrvatsku i njeno kretanje prema naprijed, odgovornost je na njima", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec novinarima pred Hrvatskim saborom.

Sindikalci su dijelili saborskim zastupnicima letke u kojima ih pozivaju da, bez obzira na stranačku iskaznicu, preuzmu odgovornost za budućnost Hrvatske jer "zapostavljeno obrazovanje je zaustavljena Hrvatska".

Uspjeli su dati letke nekolicini zastupnika, primjerice Kreši Beljaku, Zlatku Hasanbegoviću, Ivanu Pernaru i Miri Bulju, kao i državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonku Milasu.

Mihalinec je rekao kako je danas drugi dan izjašnjavanja štrajkaša o ponudi Vlade, a privremeni rezultati govore da se ta ponuda odbija s 99 do 100 posto. "Poruka Vladi je - sjednite s nama za stol i riješite problem, i ne nudite rješenja koja nisu prihvatljiva zaposlenima u odgoju i obrazovanju", istaknuo je.

Ponuda Vlade je sramotna

Cjelovite rezultate izjašnjavanja štrajkaša sindikati će objaviti u utorak.

Obrazovni sindikati odbili su u srijedu posljednju ponudu Vlade ocijenivši je sramotnom, nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i zaposlenih u obrazovanju.

Na sastanku u Ministarstvu rada ponuđeno im je 6,12 posto rasta osnovice u idućoj godini, izrada analize plaća u javnom sektoru, u okviru koje će biti analizirani koeficijenti u obrazovanju, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto, ako do 30. lipnja Vlada ne izmijeni Uredbu o koeficijentima. Vlada je ponudila i da će im platiti dane provedene u štrajku do 15. studenog. 

Cirkularni štrajk se stoga nastavlja, a bit će privremeno zaustavljen samo u ponedjeljak, 18. studenog. "Privremeno ćemo zaustaviti štrajkaške i prosvjedne aktivnosti u znak pijeteta prema žrtvama Vukovara i Domovinskog rata. Svi naši članovi i zaposlenici u ponedjeljak će štrajkati radeći i odati počast žrtvama paljenjem svijeća", najavio je Mihalinec.

Danas štrajakaju osnovne i srednje škole u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a u petak u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, te u Gradu Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini