ZAGREB

SDP: Poljoprivrednici su ostali bez sustava obrane od tuče

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je odustala od provođenja sustava obrane od tuče zbog čega poljoprivrednici ostaju nezaštićeni, a njihovi usjevi trpe velike štete, ustvrdio je u četvrtak SDP, nakon što je snažna tuča jučer pogodila područje pet županija na sjeveru Hrvatske.

SDP tvrdi da su tuče i slične elementarne nepogode posljedica klimatskih promjena te da ih možemo očekivati i u budućnosti. Međutim poljoprivrednicima nije osigurana zaštita od takvih nepogoda, dodaju iz stranke.

''Što se obrane od tuče tiče, Hrvatska je jedna od rijetkih država EU u kojoj se obrana od tuče gotovo ne provodi. Sve je počelo dogovorom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske zajednice županija i Državnog hidrometeorološkog zavoda kojim će se sustav obrane od tuče u potpunosti ukinuti'', ističe SDP u priopćenju.

SDP dodaje da je Vlada do kraja ožujka prošle godine namjeravala donijeti zakon o prestanku važenja zakona o sustavu obrane od tuče. Zbog toga nije provedena javna nabava za kupnju otopine meteorološkog reagensa za prizemne generatore te su povučene protugradne rakete.

Iako novi zakon nije donesen, SDP tvrdi da se ništa ne radi ni po važećem zakonu. S Iblerovog trga pozivaju da se što prije krene s izradom nacionalnog programa obrane od tuče kojim bi se predložilo uvođenje novog sustava.

''Zna li ministrica poljoprivrede, a i druge odgovorne osobe u Ministarstvu, da se protugradne mreže ne mogu postavljati na baš svim kulturama, kao i to da osiguravajuće kuće neće osigurati proizvodnju koja je prema njihovoj procjeni prerizična?'', pitaju iz SDP-a.

Oporbena stranka time je odgovorila Ministarstvu poljoprivrede koje je predložilo poljoprivrednim proizvođačima da usvoje usjeve zaštite protugradnim mrežama koje mogu nabaviti sredstvima iz EU fondova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini