ZAGREB

Samo 16 posto freelancera u medijima zadržalo je poslove

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Trećina vanjskih suradnika u medijima ostala je bez svih poslova od početka krize zbog pandemije, 26 posto izgubilo je većinu poslova, a samo 16 posto freelancera u medijima zadržalo je poslove, pokazalo je istraživanje Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske.

"Dvije trećine anketiranih vanjskih suradnika, takozvanih freelancera, ostalo je bez svih, većine ili polovice poslova od početka krize izazvane pandemijom COVID-19. Alarmantno je da je gotovo trećina njih ostala bez svih prihoda. Samo 14 posto ispitanika uspjelo je zadržati većinu prijašnjih poslova", stoji u priopćenju.

Tek je mali dio vanjskih suradnika u medijima, njih 15 posto, upozorava se, uspio zadržati sve prijašnje poslovne suradnje.

Anketa je provedena na uzorku od 164 ispitanika tzv, vanjska suradnika. Velikoj većini ispitanika novinarstvo je jedini i primarni izvor prihoda.
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, komentirajući rezultate ankete, ističe kako oni potvrđuju koliko je važno da se u ovoj situaciji zaštite oni koji su prvi na udaru krize.
 "Smatramo da Vlada treba prihvatiti zahtjeve HND-a i SNH koji idu za tim da se, među ostalim, osiguraju mjere kojim bi se zaštitili freelanceri i vanjski suradnici koji rade u medijima", naglasio je.
Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever je podsjetila da "ni mjesec dana od izbijanja krize novinarke i novinari već osjećaju posljedice".
"Možda nismo bili dovoljno glasni kada smo upozoravali da novinarstvu treba pomoć i da nam trebaju mjere za očuvanje radnih mjesta, ali to je zato što smo imali posla. Novinari su i u ovoj situaciji pokazali su koliko su važna poluga društva. Pravovremenim i istinitim informiranjem građana pomažu da javnost na vrijeme dobije važne informacije, a točne informacije danas mogu spasiti živote", poručila je.


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum