ZAGREB

Sabor: Vladajući i dio oporbe za dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vladajući i dio oporbe podržali su u srijedu dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim bi se Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) omogućilo sudjelovanje u  kolektivnim pregovorima, ali je dio oporbe upozorio da je tu riječ o presedanu te na loše stanje u zdravstvenom sustavu.

Iako je dobrim i korakom naprijed ocijenio to što će se dopunama zakona konačno ostvariti reprezentativnost liječnika za sudjelovanje u pregovorima za novi Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva, Božo Petrov (Klub Mosta) upozorio je da "to nije ni blizu dovoljno" za sve što se treba napraviti u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je temeljni zakon za funkcioniranje sustava.

Ocijenio je da je zdravstveni sustav "u kolapsu" te upozorio da je primarna zdravstvena zaštita devastirana nedostatkom osoblja, da bolnički liječnici rade ukupno više od tri milijuna prekovremenih sati godišnje, da se listama čekanja nitko ne bavi i sl.

Andreja Marić (Klub SDP) istaknula je važnim da se reprezentativnost liječnika riješi kroz zakon jer su sindikalne središnjice prije par godina opstruirale prijedlog izmjena Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata ocijenivši izmjenu tog zakona nepotrebnom.

Rekla je i da je kvota od 20 posto od sindikalno organiziranih radnika u djelatnosti neravnopravna za liječnike.

"Evidentno je da su liječnici u Zakonu o reprezentativnosti stavljeni u neravnopravan odnos i zato treba ovo sve skupa regulirati kroz ovaj lex specialis", poručila je.

Ćelić (HSZ): Liječnici otišli jer nisu bili reprezentativni 

Upozorivši da liječnici devet godina nemaju svog legitimnog predstavnika u kolektivnom granskom pregovaranju za uvjete rada i plaću jer im je to uskraćeno Zakonom o reprezentativnosti koji je donijela SDP-ova vlada, Ivan Ćelić (Klub HDZ) rekao je da je glavni problem liječnika pitanje socio-ekonomskog statusa.

Smatra i kako je jedan od razloga što je više od tisuću liječnika otišlo iz države i taj što liječnici nisu bili reprezentativni i što HLS nije mogao pregovarati. "Najveći masovni odljev iz državnih i javnih službi bili su odlasci liječnika, medicinskih sestara i tehničara iz Hrvatske", upozorio je.

Dio oporbe pak smatra da se taj problem ne treba rješavati kroz dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti već Zakonom o reprezentativnosti. 

"Ako smo svi jednaki pred zakonom onda Zakon o reprezentativnosti treba biti jednak za sve radnike i svo kolektivno pregovaranje", smatra Katarina Peović (Klub HSS i Radničke fronte).

Drži kako bi, ako se prihvate dopune zakona, tada i npr. nastavnici željeli biti izdvojeni iz kolektivnog pregovaranja od nastavnog osoblja iako oni zajedno granski pregovaraju. Peović je ocijenila kako se tu radi o opasnom presedanu koji nije opravdan.

I Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) upozorila je da se tim dopunama Zakona pokušava osigurati reprezentativnost liječničkog sindikata mimo osnovnog zakona kojim se to pitanje uređuje za sve druge sindikate.

Navela je i da sada reprezentativan postaje sindikat koji ima samo oko 2.900 članova. 

Dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predlaže se da se reprezentativnim sindikatom smatra sindikat koji ima najmanje 20 posto članova liječnika od ukupnog broja zaposlenih liječnika na koje se kolektivni ugovor primjenjuje. To će omogućiti Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) sudjelovanje u kolektivnim pregovorima u kojima proteklih godina nije mogao sudjelovati jer nije imao dovoljan broj članova odnosno nije ispunjavao zakonske uvjete o reprezentativnosti.

Zakonske dopune donose se po hitnom postupku kako bi se osiguralo da liječnici sudjeluju u pregovorima o granskom kolektivnom ugovoru koji počinju 31. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater