ZAGREB

Sabor u petak o prijedlogu zakona o Registru osoba s invailiditetom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski zastupnici će u petak sjednicu nastaviti raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o Registru osoba s invailiditetom kojim će se osigurat bolji obuhvat podataka o osobama s invaliditetom u bazi podataka Registra.

Tim Zakonom osigurat će se i kontinuirano unaprjeđenje kvalitete epidemioloških podataka te će se ubrzati razmjena podataka o osobama s invaliditetom putem automatske razmjene podataka iz službenih evidencija/registara izvora podataka.

Sustavi koji skrbe za osobe s invaliditetom moći će na jednostavniji način na temelju podataka iz Registra, donositi politike i odluke o toj izrazito ranjivoj populaciji, kao i o ostvarivanju njihovih prava iz svoje nadležnosti. Uz to, unaprijediti će se i komunikacija između izvora podataka elektroničkim putem te ukloniti nepotrebne administrativne procedure.

Registar se vodi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), a počeo je s radom 2002. On je i izvor epidemioloških podataka za nacionalne i međunarodne potrebe te temelj za provjeru statusa osoba s invaliditetom.

Zakon o Hrvatskom registru o osobama s invaliditetom donesen je prije dvadeset godina, a s obzirom na to da je u međuvremenu došlo do niza promjena u sustavima izvora podataka o osobama s invaliditetom i informatizaciji njihovih službenih evidencija/registara, potrebno je to područje urediti novim zakonom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini