ZAGREB

Sabor u četvrtak o zakonima iz sektora poljoprivrede

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti četiri zakonska prijedloga iz sektora poljoprivrede, među njima i konačan tekst novog zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Njime se Državni inspektorat uvodi kao novo nadležno tijelo u provođenju službenih kontrola, uz već postojeća dva tijela – ministarstva poljoprivrede i zdravstva.

  Novim zakon osnova je za donošenje nacionalnih propisa u području higijene hrane kao i za izradu i provođenje niza planova i programa, poput godišnjeg plana praćenja hrane životinjskog podrijetla, plana praćenja kakvoće mora i školjkaša, nacionalnih programa kontrole salmonela.

 Cilj je tih dokumenata osigurati da se na hrvatsko tržište stavlja samo sigurna i zdravstveno ispravna hrana životinjskog podrijetla.

 Sabor će raspraviti i konačne izmjene Zakona o biljnom zdravstvu te Zakona o provedbi uredbe Europskog parlamenta i vijeća o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje, a u prvom čitanju Prijedlog zakona o zdravlju životinja.

 Predzadnji redovni radni tjedan prije ljetne stanke, zastupnici će zaključiti glasovanjem o nekoliko točaka, među njima i o oporbenom prijedlogu da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater