ZAGREB

Sabor u četvrtak o Prijedlogu strategije sprječavanja korupcije do 2030.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastupnici Hrvatskog sabora u četvrtak će nastaviti s radom raspravom o Prijedlogu strategije sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine, kojom se uređuju prioriteti javne politike borbe protiv korupcije i pet posebnih ciljeva.

To su jačanje institucionalnog i normativnog okvira za borbu protiv korupcije, jačanje transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, jačanje sustava integriteta i upravljanja sukobom interesa, jačanje antikorupcijskih potencijala u sustavu javne nabave te podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije.

Predlagatelj, Vlada, upozorava kako korupcija kao društveni fenomen ima snažan negativan učinak na vladavinu prava i povjerenje u institucije te na gospodarstvo, demokratsku političku kulturu i društvo u cjelini. Stoga, učinkovita borba protiv korupcije uključuje ne samo nadležna tijela javne vlasti, već i cijelo društvo, poslovnu zajednicu, građane i civilni sektor, te međunarodnu zajednicu, dodaje se.

Uz kontinuiranu provedbu i nadogradnju postojećih antikorupcijskih mehanizama, svrha novog strateškog okvira jest jačanje postojećih i stvaranje novih sustavnih rješenja za sprječavanje korupcije na svim razinama, što treba podići svijest o štetnosti korupcije i učiniti je društveno neprihvatljivom. Osim toga, Strategija inzistira na snažnijoj afirmaciji uloge građana, civilnog društva i medija kao partnera tijelima javne vlasti u borbi protiv korupcije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of