ZAGREB

Sabor o povjerenju Ćoriću, međusobne optužbe vladajućih i oporbe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskom saboru rasprava je o prijedlogu o pokretanju povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, a vladajući i oporba međusobno su se optuživali za afere, tko je prodao Inu, zašto su HDZ-ovi ministri morali odstupiti i zašto nitko ne brani Ćorića.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nabrojao je ministre koji su morali odstupiti radi, kako je rekao, protuzakonitih djelovanja - ministra zdravstva Milana Kujundžića, ministricu EU fondova i regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ministra državne imovine Gorana Marića, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ministra uprave Lovru Kuščevića, ministricu obitelji, demografije i socijalne politike i mladih Nade Murganić, kao i velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića.

Ustvrdio je kako to što je netko bio loš ministar, nažalost, nije bio razlog za ostavku, no da ministar Ćorić mora otići jer je naštetio interesima RH, ali da vladajućima ionako nije bitan javni, nego njihov interes.  

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ) odgovorio je kako nikome od navedenih nije dokazano protuzakonito djelovanje, a reagirala je bivša ministrica, a sada zastupnica, Nada Murganić (HDZ) odbacivši tvrdnje da je radila protuzakonito i da je žalosno da se tragedija koristi za manipulacije.   

 Domagoj Hajduković (SDP ) ustvrdio je kako je krađa HDZ-ov "modus operandi" i da je njegov slogan Hrvatska se vodi pljačkom i Hrvatsku vide kao leno koje dijele kao plijen.

Grozdana Perić (HDZ) poručila je oporbi da kada optužuju ministra Ćorića treba sagledati dulje vremensko razdoblje. Marko Pavić (HDZ) rekao je kako je ministar Ćori provodio ugovore  koje je naslijedio od SDP-ove prethodne vlade, podsjetivši kako su na Staru godinu, prije promjene tarife potpisivale i ugovore kako bi pogodovali investitorima. 

Replicirajući Mireli Ahmetović (SDP), Josip Borić (HDZ) ustvrdio je kako je zapošljavala na radno mjesto osobe bez kvalifikacija, a u turističku zajednicu Omišlja zaposlila svoju sestru, upitavši ju hoće li se opet kandidirati na dužnost gradonačelnicu Omišlja.

Ahmetović mu je odgovorila kako je pogrešno instruiran i da HDZ nije uspio osposobiti pravni sustav da donese pravomoćnu odluku u konkretnom slučaju te potvrdila kako će se ponovno kandidirati za omišaljsku gradonačelnicu. Pozvala je sve da čsetitaju HDZ -u na pobjedi, jer je njima do toga jedino i najviše stalo.  

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ)  podsjetio je da je Inu prodala SDP-ova vlada, na što mu je Ahmetović odgovorila da je SDP-ova vlada prodala 25 posto Ine bez upravljačkih prava, a HDZ "dealom" Sanadera i Hernadija prodao sve što se moglo i to jeftino.

Aresn Bauk (SDP) primijetio je kako u raspravi HDZ-ovi zastupnici više govore što je radio SDP, umjesto da brane ministra Ćorića, nadovezao se Nikola Grmoja (Most) ironično upitavši zar nitko nema lijepe riječi za ministra Ćorića.

Miro Bulj (Most) rekao je da je ministar Ćorić kršio zakon imenujući Nellu Slavicu ravnateljicom Nacionalnog parka Krka, iako je doktorica znanosti i braniteljica Domovinskog rata Ljiljana Zmijanović imala bolje kvalifikacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum