ZAGREB

SABOR: Lalovac: Vlada više nema financijskih instrumenata stabilizacije gospodarstva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastupnik SDP-a Boris Lalovac upozorio je u četvrtak u saborskoj raspravi o prijedlogu državnog proračuna za 2020. da u slučaju nove gospodarske krize Vlada nema više ni jednog financijskog instrumenta kojim bi mogla stabilizirati gospodarstvo, osim eventualno uvođenja poreza na nekretnine.  

"Porez na dodanu vrijednost (PDV) je maksimiziran na 25 posto i jedan je od najvećih u EU, trošarine na duhan i alkohol su u 'sivoj zoni', porez na dohodak je 'iscijeđeni limun', a monetarnom politikom se ne može djelovati, jer su kamatne stope gotovo na nuli", upozorio je Lalovac.

Podsjetio je kako je 2015. stopa gospodarskog rasta bila 2,4 posto, a u 2019. samo 2,5 posto ustvrdivši kako to znači stagnaciju. Dodao je i kako je zadržavanje opće stope PDV-a na razini 25 posto i odustajanje od smanjenja na 24 posto politička odluka, a znači da će se jedan posto onoga što tek trebamo stvoriti u idućoj godini i izdvojiti za povećanje plaća u javnim službama. Predloženo porezno rasterećenje mlađih osoba prema dobnim kategorijama je diskriminatorno i nije dobro, ocijenio je Lalovac.

U vezi s 2. mirovinskim stupom Lalovac je upozorio je na problem pada prinosa na obveznice koji su sada od 0,5 do 1 posto te da prijeti gubitak sredstava za mirovine, jer je trošak mirovinskih fondova veći od prihoda, a Vlada je odustala od mirovinske reforme. Što se tiče korištenja EU fondova, Lalovac je rekao kako se taj novac uglavnom troši na plaćanje stranih kompanija koje rade u Hrvatskoj, a ne podržava se konkurentnost hrvatskog gospodarstva što je jedini ispravni put.

Petrov: Nema govora o poreznom rasterećenju

Božo Petrov (Klub Mosta) rekao je kako su proračunski prihodi povećani za 5 milijardi kuna, uz sredstva EU fondova 3,5 milijarde, što je ukupno 8,5 milijardi, no da to "nisu novci pali s neba", nego hrvatskih građana koje pune proračun. Ustvrdio je i kako nema govora o poreznom rasterećenju. "Prihodi države povećani su za 30 milijardi kuna u 3 godine koji su uzeti od građana i potrošeni su, a da ne znamo kako. Država za HDZ-ove vladavine troši gotovo 147 milijardi kuna na sebe, a startala je sa 110 milijardi kuna", ustvrdio je Petrov.

Optužio je Vladu da nije ojačala ni jednu stratešku granu upozorivši kako "opet slušamo priče kao i 2008. i 2009. da se ništa neće dogoditi, a onda smo imali pad BDP-a od 10 posto i Hrvatska je bila država koja je najduže bila u recesiji i najteže iz nje izašla".

Mrak Taritaš: Na vlasti trgovačko-klijentelistička koalicija

Anka Mrak Taritaš (Klub Glasa) smatra kako brojke koje je iznio premijer Plenković ne govore kako će nas proračun odvesti, budući je sastavio trgovačko-klijentelističku koaliciju, kao iskusni kockar uložio je sve žetončiće, a kuća na kraju plaća novcima građana, jer ne znamo koliko će nas to na kraju koštati. To je cijena donošenja zagrebačkog GUP-a i uništenje Donjeg grada izgradnjom mimo kriterija i bit će zadnji čavao u lijes zagrebačkog urbanizma i pobjeda korupcije i kumova nad glavnim gradom. Po njezinim riječima premijer Plenković odlučio je da nema cijene koju nije spreman platiti da predsjeda Vijećem Europske unije, a sve će na kraju platiti građani. Proračun, Vlada i naše predsjedanje EU je zombi - postoji, ali je politički mrtvo, ustvrdila je Mraka Taritaš te dodala kako je stabilnost plaćena uništenjem države, a "premijer izvana gladac, iznutra jadac koji se bavi briselskim frazetinama". 

Proračun je veći 7 milijardi, a gospodarska aktivnost na razini 2008., upozorila je te dodala da se rastom od 2,5 posto BDP-a ne može naprijed nego zaostaje. "Povlačenje sredstava iz EU fondova je nedovoljno. Umirovljenici su nam na dnu, a za javnu upravu dajemo previše i bez rezova je neodrživa, no izborna je godina i od toga neće biti ništa", ocijenila je Mrak Taritaš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum