ZAGREB

Sabor: HDZ i SDP međusobno se optuživali u raspravi o izmjeni izbornog zakona

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


SDP želi pripremiti članstvo na gubitak izbora njihova kandidata Zorana Milanovića, uzvraćali su u četvrtak u saborskoj raspravi HDZ-ovci na tvrdnje SDP-ovca da HDZ na izborima želi "muljati" i da zato ne žele prihvatiti njihov prijedlog izmjena Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske.

"Ovaj prijedlog SDP-a mogli bi nazvati 'lex alibi'. Mislim da svima postaje jasno da njihov kandidat za predsjednika države Zoran Milanović gubi izbore i sada treba članstvo i simpatizere pripremiti za gubitak izbora, za gubitak izbora bit će krivo i povjerenstvo i odbori i mediji, možda i birači, svi, samo ne njihov kandidat", kazao je Anđelko Stričak (HDZ) uzvraćajući na prozivke SDP-ovaca da ne žele prihvatiti izmjene izbornog zakona kako bi mogli lakše "muljati".

Izmjenama spomenutog zakona Klub SDP-a traži izmjene dva članka kako bi se, tvrde, spriječila manipulacija i krađa glasova te osigurala transparentnost izbora. Traži višestranačke biračke odbore i na predsjedničkim izborima, kao što je na svim ostalima te da birač na glasačkom mjestu potpisom potvrdi da je preuzeo glasački listić.

"Zašto nad izbornim procesom ostaviti taj crni oblak sumnje da stranke koje čine parlamentarnu većinu ili kandidati koji ih podržavaju misle pokrasti izbore", upitao je Arsen Bauk.

Podsjetio je i kako je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i promidžbe izmijenjen netom prije izbora za EU parlament odbacivši  argument HDZ-ovaca da se pravila igre ne mijenjaju nakon što je počeo izborni proces.

"Nakon što je počela izborna utrka nije vrijeme niti trenutak govoriti o pravilima izbornog sustava", kazao je Marko Šimić (HDZ) pozivajući se na odluku Ustavnog suda iz 2015. da se Sabor treba suzdržati da donosi, mijenja ili dopunjuje izborno zakonodavstvo godinu dana prije održavanja redovitih parlamentarnih izbora.

Šimić je istaknuo i kako se potpisivanje glasačkih listića bio presedan kojeg nema niti u jednom izbornom zakonu u Hrvatskoj, te da bi trebalo ići prema ujednačavanju izbornih propisa a ne parcijalnim promjenama.

"Želite muljati i nemojte se skrivati iza razno-raznih obrazloženja, ako imate hrabrosti i želite poštene izbore, prihvatite naš prijedlog", pozvao je Peđa Grbin (SDP).

Željko Jovanović (SDP) predbacio je predsjednici  države Kolindi Grabar-Kitarović što se nije očitovala o predmetnom zakonu ocijenivši da time pokazuje svoje "nečasne namjere". "Nije to učinila jer se boji, 100 tisuća manje potpisa za nju jasno govori u kakvoj situaciji se nalazi i u kojoj mjeri uživa povjerenje građana", ustvrdio je.

Josip Borić (HDZ) ocijenio je sramotnim što, kako je kazao, SDP baca sumnju na sve dosad provedene izbore koji su provedeni po postojećem zakonu, a Damir Felak (HDZ) ustvrdio da je to uvreda za sve građane koji su radili u biračkim odborima.

Anka Mrak Taritaš (Glas) kazala je da ako novine omogućuju da su procesi demokratičniji - ne vidi razlog za odbijanje, a Mirando Mrsić (Demokrati) da su dodatni mehanizmi zaštite na izborima više nego dobrodošli kako bi se popravilo povjerenje građana u institucije.

Prijedlog SDP-a podržao je i Most čiji je Miro Bulj ustvrdio da izbore u Hrvatskoj ne dobiva onaj tko dobije više glasova glasača već pobjeđuje onaj tko broji glasove.

U prilog tome da su potrebne izmjene izbornog zakonodavstva, oporba je u raspravi više puta spomenula i izjavu bivšeg savjetnika premijera Krešimira Macana da su prošli predsjednički izbori u Hrvatskoj bili pokradeni.

"Ne mogu to dokazati no vjerujem da su protekli predsjednički izbori (u Hrvatskoj) pokradeni", izjavio je Macan u srijedu na tribini održanoj nakon projekcije filma "Na rubu" upriličenoj u okviru Film festivala ljudskih prava u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater