ZAGREB

Sabljar-Dračevac: Čestitka u povodu Dana narcisa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac u petak je uputila čestitku u prigodi Dana narcisa, koji se ove godine obilježava 27. ožujka, te pozvala žene da se odazovu na redovite preglede ranog otkrivanja raka dojke.

„I ove će godine, prve subote u proljeću, ovaj dan osvanuti u znaku narcisa, jednostavnog cvijetka, koji simbolizira nadu i buđenje novoga života i koji je postao zaštitnim znakom borbe protiv raka dojke“, kaže Sabljar-Dračevac i opetuje važnost  redovitih pregleda.

Zbog pandemije covid 19, Dan narcisa, javnozdravstvena manifestacija, ove će se godine obilježiti online, putem društvenih mreža na kojima će se emitirati stručna edukacija na temu raka dojke, snimljena posebno za ovu prigodu.

„Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće“, navodi predsjednica Odbora za zdravstvo.

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi, zato je cilj Dana narcisa ukazati na važnost odaziva na redovite preglede koji mogu spasiti život, istaknula je.

Blagi pad smrtnosti od raka dojke

Pozivajući se na najnoviju statistiku, Sabljar-Dračevac navodi kako Hrvatska bilježi blagi pad smrtnosti od te opake bolesti s 990 na 853 preminule žene.

„Možda se čini malo, ali taj napredak je velika stvar i rezultat zajedničkoga rada svih udruga koje pomažu oboljelima od raka dojke i stručnjacima. Stoga, trebamo udružiti sve snage i znanja, jer svi imamo isti cilj – pomoći oboljelima i vratiti im nadu u ozdravljenje, kaže Sabljar-Dračevac.

Poručuje i kako svi članovi inicijative „Zastupnici u borbi protiv raka“, kojoj je na čelu, udrugama zahvaljuju na njihovim nastojanjima, a svim oboljelima upućuju poruku nade da ne gube vjeru te da ustraju na putu borbe s rakom dojke.

U prigodi Dana narcisa, Sabljar-Dračevac je čestitku uputila Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka, Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna, udrugama Sve za Nju, Nisi sama i svim ostalim udrugama koje zagovaraju prevenciju i borbu protiv raka dojke, zahvalivši na svemu što čine za žene, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of