RIJEKA

Rijeka: U VIK-u postignut dogovor, štrajka neće biti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske, Komunalnog društva Vodovoda i kanalizacije (VIK) i riječke Gradske uprave postigli su dogovor o povećanju materijalnih prava radnika pa štrajka neće biti.

To je u ponedjeljak izjavio povjerenik sindikalne podružnice Ivo Tomljanović, koji je rekao da je postignut kompromis te da će u utorak u VIK-u biti potpisan novi kolektivni ugovor.

Istaknuo je da je ispunjen dio zahtjeva sindikata koji su se odnosili na materijalna prava radnika, povećanje plaće i druga prava, ne navodeći pojedinosti dogovora.

Iz Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske izvijestili su prije dva tjedna da je propao pokušaj mirenja između sindikata i poslodavca u VIK-u u sporu u vezi s izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora te da su ispunjeni zakonski uvjeti za pokretanje industrijskih akcija.

Isticali su kako poslodavac ne pristaje na povećanje materijalnih prava radnika iako, po mišljenju sindikata, ima financijskih sredstava za njihovu isplatu te da je sindikat počeo s pripremama za provedbu svih oblika industrijskih akcija, koje uključuju i štrajk.

Kolektivni ugovor u VIK-u istekao je lani početkom srpnja, a pregovori su trajali gotovo sedam mjeseci.

Sindikat je tražio povećanje cijene sata rada, isplatu neoporezivog dijela za topli obrok, isplatu božićnice, povećanje otpremnine za odlazak u mirovinu, povećanje jubilarnih nagrada i isplatu neoporezivog dijela nagrade za Uskrs.

Predstavnici sindikata prije desetak dana pregovarali su s predstavnicima VIK-a i riječke Gradske uprave o zahtjevima sindikata te je određen dodatni rok za konzultacije, nakon čega je danas postignut dogovor.

U VIK-u je 315 zaposlenih, a većina radnika, njih 204, članovi su Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske.

VIK je isporučitelj vodnih usluga, javne vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na području Rijeke, Bakra, Kastva i Kraljevice te općina Čavla, Jelenja, Klane, Kostrene i Viškova.

Većinski vlasnik je Grad Rijeka (78,54 posto), a ostale jedinice imaju manje vlasničke udjele.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of