RIJEKA

Rijeka: Oporba napustila sjednicu Županijske skupštine, sjednica prekinuta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sjednica primorsko-goranske Županijske skupštine u četvrtak je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, nakon što su ju napustili oporbeni i vijećnici Unije Kvarnera, pa se nije razmatrao prijedlog proračuna za 2021. godinu, a sjednica bi trebala biti nastavljena sljedećeg tjedna.

Sjednica je prekinuta nakon aktualnog sata na kojemu se raspravljalo o smjeni načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Marka Borasa Mandića. Zamjenik župana Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera) bio je i načelnik stožera, a nedavno je na tu dužnost imenovan zapovjednik županijske vatrogasne zajednice Mladen Šćulac.

Vijećnik Mario Alempijević (Akcija mladih) pitao je o razlozima smjene načelnika županijskog stožera, a župan Zlatko Komadina (SDP) rekao je da je stožer pojačan, da je jedina promjena u čelnom čovjeku, te da stožer sada, sukladno zakonu, vodi zapovjednik županijske vatrogasne zajednice.

"Razlog je gubitak povjerenja i što se mene tiče Marko Boras Mandić može dati ostavku," rekao je Komadina naglasivši da je riječ upravo o načinu komunikacije i politizaciji te da on, kao župan, svojim zamjenicima dodjeljuje resore i poslove.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić na to je želio odgovoriti, ali mu predsjednik skupštine Erik Fabijanić nije dao riječ i zamolio ga je da se vrati na svoje mjesto.

Alempijević se ponovno javio, kazavši da se danas saznalo da je došlo do krize upravljanja na najvišoj razini u županiji te je predložio stanku, "kako bi vijećnici znali može li sadašnja konstelacija snaga u županiji i dalje njom upravljati, posebice zbog aktualne epidemije."

Komadina je na to rekao da ne vidi krizu upravljanja, da bi kriza upravljanja bila da nema članova skupštine ili župana. "Izbornu volju građana ne mogu i ne želim mijenjati, ali povjeravam poslove svojim zamjenicima", rekao je dodavši da Boras Mandić više nema njegovo povjerenje, ali da je i dalje zamjenik župana.

Alempijević je nakon stanke izvijestio da su oporbeni klubovi tražili da se na sjednici izravno od zamjenika župana Borasa Mandića sazna o krizi vlasti, ali da im je odgovoreno da to nije pravno moguće.

"Složni smo prekinuti ovu sjednicu i nastaviti ju bilo kada. Podnijet ćemo zahtjev za uvrštenje točke o radu izvršne vlasti u dnevni red i nadamo se da će župan dozvoliti svom zamjeniku da se obrati skupštini, jer mislimo da je kriza vlasti u trenutku kada imamo krizu svjetskih razmjera vezanu za covid-19, nešto o čemu bi svi vijećnici trebali znati, da znamo kuda plovi ovaj brod," rekao je Alempijević.

Predsjednik Skupštine Erik Fabijanić je naglasio da za izvršenje proračuna o kojemu treba raspraviti odgovara župan. Podsjetio na diobu vlasti, da je s jedne strane skupština, a s druge izvršna vlast , kazavši da se zamjeniku župana može dati riječ, ali tek nakon završetka sjednice.

Đanino Sučić (Unija Kvarnera) je ocijenio da postoje problemi u funkcioniranju izvršne vlasti i da bi vijećnici, uoči izglasavanja proračuna, trebali znati o tome te je predložio da se sjednica prekine konsenzusom, dodavši da će, ako tako ne bude, Unija Kvarnera podržati prijedlog oporbe za prekidom sjednice.

Vijećnik Loris Rak (SDP) istaknuo je da poslovnik jasno određuje da na pitanja vijećnika odgovora župan, koji za to može i ne mora ovlastiti svoje pročelnike ili zamjenike te da se sada, kad je na redu važna rasprava o proračunu, stvara kaos i da je to neodgovorno.

Nakon ponovne stanke, dio vijećnika je napustio sjednicu, pa je utvrđeno da nema kvoruma i sjednica je prekinuta.

Predsjednik Unije Kvarnera i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić ustvrdio je na konferenciji za novinare u sredini studenoga da je njegova smjena s dužnosti načelnika Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije "čista politička".

"Zabrinjava da je od moje smjene znatan porast broja oboljelih od covida-19, u ta tri tjedna više od 2200, a da ne postoje ciljane aktivnosti koje bi upravljale situacijom", rekao je tada Boras Mandić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater