RIJEKA

Rijeka - oobilježena 30. obljetnica osnutka 128. brigade HV-a "Sv. Vid"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 30. obljetnice ustrojavanja 128. brigade Hrvatske vojske „Sv. Vid“ Rijeka u subotu su na spomenik kod Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata položeni vijenci, a ispred Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je prigodna svečanost.

Vijence su položili predstavnici Udruge 128. brigade Hrvatske vojske “Sv.Vid” Rijeka na čelu s predsjednikom Ivanom Lergom, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, zamjenik župana Vojko Braut, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu branitelja i izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, izaslanik predsjednika RH i zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš i drugi.

Nakon toga ispred Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je progodna svečanost, a potom je otvorena humanitarna izložba ratnih fotografija i radova pripadnika brigade i udruga civilnog društva iz Rijeke i Primorsko goranske županije. Posjetitelji će izložbu moći razgledati do 7. studenog.

Predsjednik Udruge 128. brigade HV „Sveti Vid“ Rijeka Ivan Lerga rekao je da su pripadnici te brigade uvijek ponosni te da ističu da su dio Rijeke i ovoga kraja.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski rekao je da su ovakvi susreti prilika za prisjećanje na ratni put brigade, koja na svom ratnom putu nema mrlje.

Zamjenik župana Vojko Braut čestitao je na otvorenju izložbe i zahvalio hrvatskim braniteljima na zaštiti u ratnim vremenima.

Izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara rekao je da su se došli pokloniti prijateljima i suborcima, svim poginulim braniteljima u županiji, naglasivši da je ta generacija ostvarila san o hrvatskoj domovini.

128. brigada Hrvatske vojske osnovana je 22. listopada 1991., kao jedina brigada u Hrvatskoj, koju su u cijelosti činili pripadnici teritorijalne obrane.

Nakon obavljanja zadaća na području Rijeke, prebačena je u Liku, u obranu tog dijela Hrvatske od velikosrpske agresije.

Brigada je sudjelovala u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te dala dali veliki doprinos obrani i oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske.

U postrojbi je tijekom Domovinskog rata bilo angažirano oko 8000 ljudi iz Rijeke i okolice, a na prvoj crti bojišnice, poginulo je 26 pripadnika 128. brigade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom