RIJEKA

RIJEKA: Održana konferencija o skupštinama građana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Skupštine građana kao skupine nasumično odabranih osoba koje raspravljaju o temama važnim za lokalnu zajednicu bile su tema međunarodne konferencije održane u ponedjeljak u Rijeci.

 Riječki gradonačelnik Marko Filipović je ustvrdio kako povjerenje građana u izbore sve više pada, što je vidljivo po nepovjerenju građana prema izabranim predstavnicima i sve manjem sudjelovanju građana na svim razinama izbora.  "Konferencija je dodatni iskorak u našim težnjama ka demokratizaciji društva", napomenuo je Filipović dodavši kako model skupštine građana, u kojem reprezentativna skupina građana raspravlja o pitanjima važnim za zajednicu te donosi preporuke, želi uvesti i u Rijeci.

 Naglasio je kako je ovaj model proveden u mnogim zemljama Europe. Jedna od mogućnosti jest da skupština građana u Rijeci raspravlja o unapređenju sustava mjesne samouprave, rekao je. "Želim da se zaključci ove konferencije primijene što prije ne samo u Rijeci, nego diljem Hrvatske i još jednom dokažemo da je Rijeka predvodnik progresivnog promišljanja u državi.

 Nadam se, dodao je, da ćemo iduće godine krenuti u punu primjenu ovog modela", najavio je Filipović.  

 Sonja Schirmbeck iz Friedrich-Ebert-Stiftung navela je da su skupštine građana dobar alat za vraćanje povjerenja građana u političare i političke procese. U skupštinama građana zastupljeni su predstavnici svih skupina građana i oni, prema dosadašnjim iskustvima, znaju donijeti neočekivane ideje, dodala je.

 "Grad Rijeka ima veliko iskustvo u uključivanju građana u donošenje odluka i smatramo da je najbolji grad u Hrvatskoj gdje se može ovaj model primijeniti, jer je to grad otvorenih stajališta i s gradonačelnikom koji zastupa otvoren način razmišljanja", ocijenila je Schirmbeck te izrazila nadu da će se iz Rijeke proširiti ovaj način razmišljanja i na druge gradove u Hrvatskoj. 

Konferenciju su organizirali Grad Rijeka i zaklada Friedrich-Ebert-Stiftung. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater