ZAGREB

RF na prosvjedu "Za budućnost bez HDZ-a"; HDZ-ov Kapulica došao sa zastavom Ukrajine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Radnička fronta (RF) u petak navečer održala je prosvjed na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma pod nazivom “Za budućnost bez HDZ-a”, a izjavu medijima predsjednice RF-a Katarina Peović prekinuo je HDZ-ov zastupnik Mario Kapulica koji je na Trg došao sa zastavom Ukrajine.  

Na prosvjedu Radničke fronta protiv vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koji je održan na prostoru Meštrovićevog paviljona, prekoputa Središnjice HDZ-a, sudjelovalo je, prema procjeni policije, bilo 50-tak sudionika.

Po završetku skupa predsjednica RF-a saborska zastupnica Katarina Peović novinarima je izjavila da su zadovoljni i nastavit će se prosvjedima.

Na večerašnji im se prosvjed nije pridružio nitko od kolega iz drugih parlamentarnih, oporbenih stranaka, dodala je. 

Peović je novinarima rekla kako su zahtjevi RF-a nacionalizacija INA-e, te prekid sa svim arbitražama koje, kaže, Hrvatsku mogu potencijalno koštati desetke milijardi dolara.

Traže i uvođenje kvartalnog izračuna osnovnih troškova života na nacionalnoj razini kako bi se napravio plan i strategija za povećanje minimalne plaće i minimalne mirovine. Napominje da minimalna plaća mora biti definirana kao plaća koja osigurava dostojanstven život.

RF traži i donošenje zakona o podrijetlu imovine kojim će porezna uprava imati mogućnost da odmah zamrzne i blokira imovinu svim političarima, tajkunima i kapitalistima koji ne mogu dokazati porijeklo imovine. Traže i omogućavanje prioritetne i hitne obnove stambenih objekata u Zagrebu i na Banovini svim potresom pogođenim stanovnicima.

Zahtjevi Radničke fronte su i vraćanje prava na pobačaj u Ustav i omogućavanje obavljanja pobačaja u svim javnim bolnicama te obustava donošenja novog zakona o pomorskom dobru koji se, kako je rekla, piše u tajnosti. "Također, tu je i potreba da se zakon o radu ne piše u tajnosti", rekla je Peović.

Kapulica: Sramotan prosvjed RF-a 

Davanje izjave predsjednice RF-a prekinuo je HDZ-ov zastupnik Mario Kapulica koji je na Trg došao sa zastavom Ukrajine, prigovorivši Radničkoj fronti da prosvjed protiv vladajućeg HDZ-a održavaju na dan kada je Rusija proglasila aneksiju okupiranih područja Ukrajine.

"Znači, četiri sata nakon što je Putin proglasio anektiranje 15 posto Ukrajine, ovi koji ga podržavaju organiziraju prosvjed pred HDZ-om. To je sramotno. Živjela Ukrajina", izjavio je saborski zastupnik HDZ-a Mario Kapulica koji je stao pored Katarine Peović sa zastavom Ukrajine.

Prije toga prekinuo ju je u izjavi i došlo je do verbalne prepirke kada mu je članica RF-a Sandra Crnković pokušala iz ruku uzeti zastavu Ukrajine .

Crnković je nakon prosvjeda Hini izjavila da je Kapulica došao s "dva HDZ-ova tjelohranitelja". Ona mu je iz ruku pokušala uzeti zastavu Ukrajine koju je donio, da im se, kako je rekla, "ne bi narušio prosvjed i zagadio prostor s takvom jednom provokacijom, jer je Radnička fronta vrlo dobro komunicirala prema javnosti zašto su bili suzdržani vezano za Deklaraciju o Ukrajini". 

Peović je novinarima rekla da je to što je Kapulica napravio, "suludo".

"Suludo je da jedan saborski zastupnik vladajuće stranke ima potrebu ne samo doći na prosvjed i izreći svoje nezadovoljstvo, nego i tijelom sa svojim suradnikom spriječiti moj izlazak s press konferencije", rekla je Peović. Znači, dodala je, " njima nitko nije došao, niti smo provocirali. Oni su došli i provocirali nas", ustvrdila je .

Radnička fronta pokretač je inicijative “Za budućnost bez HDZ-a” u koju pozivamo sve organizacije, udruge i pojedince bez obzira na stranačku pripadnost kako bi zajednički usmjerili svoje aktivnosti prema rušenju HDZ-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini