NAJNOVIJEPOTPREDSJEDNIK SABORA

Radin iznenađen Tajanievom izjavom, ona ne pripada današnjem vremenu

(M. MIJOŠEK)

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin izjavio je u utorak da je iznenađen izjavom predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", ustvrdivši kako je njegova izjava anakrona te ne pripada današnjem vremenu.

"Danas, kada smo svi članovi EU-a, trebalo bi nam biti bitno prijateljstvo među državama. U duhu toga sam i očekivao govor gospodina Tajania, no njegova je retorika bila retorika prošlosti, a ne budućnosti”, rekao je Radin Hini.

Istaknuo je kako su mu važni odnosi Hrvatske i Italije. "Oni su jasni iz institucionalnih govora u subotu na središnjoj manifestaciji u Rimu u Predsjedničkoj palači, gdje je bio cijeli državni vrh. Govor predsjednika Republike bio je okrenut budućnosti, uz sjećanje na nepravdu žrtava prošlosti", rekao je Radin.

Tajaniev glas, ocijenio je, bio je "jedan glas izvan velikog zbora posve drugačije intoniran". Taj glas je incident koji se dogodio, zaključio je Radin.

Tajani je na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici kraj Trsta rekao “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine”. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Webcams provided by webcams.travel add a webcam