PULA

Pula: Obilježena 29. godišnjica pogibije četvorice pirotehničara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kod spomen-obilježja u vojarni Hrvatskih branitelja Istre u Puli u utorak su položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara koji su prije 29 godina poginuli pri razminiranju pulske Zračne luke.

Nakon što je Hrvatska vojska od tadašnje JNA preuzela prostor eskadrile i prostor za letenje u Puli, pri razminiranju zrakoplovne baze 10. studenoga 1991. poginula su četvorica pirotehničara, pripadnika specijalne jedinice policije - Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić. 

Zbog preuzimanja vojnog aerodroma i mogućnosti miniranja piste, Krizni štab tadašnje općine Pule poslao je ekipu za preuzimanje objekata u kojoj su bila četvorica pirotehničara, od kojih su dvojica bila pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde (ZNG).

Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima postavljenima na eksplozivna punjenja.

No, kada su 10. studenoga oko 13,30 sati ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, aktivirao se eksploziv u bušotini te su sva četvorica poginula. 

Svojom nesebičnom žrtvom četvorica pirotehničara uklonili su opasnost i spasili živote mnogih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju, uz njihove obitelji, počast odali predstavnici Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva s brigadirom Stankom Hrženjakom na čelu, načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar te predstavnici Grada Pule, Općine Medulina, pulske Zračne luke i udruga iz Domovinskog rata.

Policijski kapelan Ilija Jakovljević podsjetio je kako su četvorica pirotehničara dali život za Domovinu i omogućili nam da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.  
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater