SPLIT

Prosvjed na Bačvicama: "Ne damo našu obalu"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na prosvjednom skupu na  splitskoj plaži Bačvicama pod nazivom "Ne damo našu obalu" izraženo je nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a Vlada je pozvana da se izostave odredbe koje se odnose na ograničenje pristupa i korištenja Jadranske obale.

"Tražimo od predlagatelja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH da u konačnom tekstu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u cijelosti izostavi čl. 11 naveden u nacrtu predmetnog zakona, kao i sve odredbe u cijelom tekstu koje se odnose na bilo kakva ograničenja pristupa i korištenja našeg dijela obale Jadranskog mora", navodi se u otvorenom pismu Vladi pročitanom na prosvjedu.

Prosvjednici su u pismu također pozvali saborske zastupnike da - u slučaju da se predlagatelj ogluši o iznesene zahtjeve - ne daju svoj glas za takav zakon, koji ne bi bio samo neustavan, nego bi zasigurno, kako je navedeno, bio čin stvarne izdaje interesa svih građana Republike Hrvatske.

"Zato poručujemo: 'Ne može - ne damo našu obalu, otoke, naše plaže'", ističe se u otvorenom pismu.

Također se ističe kako je more dio našeg identiteta te se poziva sve Splićane, Dalmatince, Primorce, Istrane i sve građane Hrvatske da dignu svoj glas protiv ograničavanja pristupa pomorskom dobru, osim infrastrukturnih objekata, te se traži da "cijela obala neovisno o lokaciji, vrsti namjene bude pristupačna svima".

Kako se navodi u prosvjednom pismu, u Ustavu eksplicitno stoji da su "more, morska obala, otoci, od interesa za Republiku Hrvatsku i imaju njenu zaštitu". Drugim riječima, pomorsko dobro, kako se tumači u otvorenom pismu Vladi, jest ustavna kategorija i ne može se ograničiti "bez volje naroda referendumom ili dvotrećinskom većinom zastupnika u Saboru".

"Osim toga, predloženi zakon je neetičan i diskriminirajući zato što otvara mogućnost da najvrjedniji dijelovi naše obale i otoka, a to je morska obala, plaže, žala, uvale, postanu nedostupni građanima i javnosti, odnosno da postanu 'enklave bogatih i moćnih pojedinaca i skupina'", navodi se među ostalim u otvorenom pismu.

Prosvjednici su nosili natpise protiv predloženog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Prosvjed je, kako je rečeno, na poticaj Građanske inicijative "More", organiziralo Ekološko društvo Picigin Bačvice.

Na poziv organizatora preko razglasa, nazočni su priredili 20-minutni performans, kako se izrazio voditelj programa Toni Stipišić iz Ekološkog društva Picigin Bačvice, "zapišavanja prostora". Pozvao je okupljene da se poredaju uz more i "simbolički zapišaju" Bačvice, odnosno označe prostor i pošalju poruku da je zauzet.

"Performans je poziv svim podržavajućim pojedincima kao svojevrsni 'online challenge', gdje bi pojedinci ili grupe 'simbolički zapišavali' plaže u svojim mjestima širom obale te tu akciju snimali i podijelili na društvenim medijima te tim problem učinile vidljivim", rekao je  Stipišić.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater