PSIHOLOGINJA JASNA ŠPOLJARIĆ

PRETOLERANTNI NA AGRESIJU: Društvo reagira tek na fizičku agresiju a tolerira psihičku


U svijetu je danas porast frustracije, a uz frustraciju ide i agresija. Porast agresivnosti bilježi se u svim dobnim skupinama i odrasloj dobi. Stalno se radi na gašenju požara a ne na prevenciji. To znači da moramo početi s tretmanom agresivnog ponašanja već s djecom predškolske dobi kako bismo spriječili veće probleme u odrasloj dobi, istaknula je ugledna psihologica

Agresivnost je prisutna u svim društvenim segmentima. O problemu koji bilježi porast u cijelom svijetu i koji se pojavljuje već u ranoj životnoj dobi jučer je u pulskoj Zajednici Talijana u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije prof. Jasna Špoljarić, magistar kliničke psihologije, održala predavanje o tretmanu agresivnog ponašanja kod djece i mladih koje je privuklo veliki broj stručnjaka.

- Svatko od nas je agresivan. No, društvo kasno reagira, tek na fizičku agresiju, dok tolerira psihičku agresiju. Previše smo tolerantni prema agresiji, rekla je ugledna profesorica nakon što ju je u ime organizatora predstavila Helena Mitrović, psihologinja i voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja ZZZJZ-a IŽ.

Rana prevencija

- U svijetu je danas porast frustracije, a uz frustraciju ide i agresija. Porast agresivnosti bilježi se u svim dobnim skupinama i odrasloj dobi. Stalno se radi na gašenju požara a ne na prevenciji. To znači da moramo početi s tretmanom agresivnog ponašanja već s djecom predškolske dobi kako bismo spriječili veće probleme u odrasloj dobi, jer ukoliko se ne tretira agresivnost kod djece onda određeni postotak nastavi s agresivnim odnosno kriminogenim ponašanjem i u odrasloj dobi. A to je velika šteta, kako za osobu tako i za njegovu obitelj i za društvo općenito, istaknula je ugledna psihologica koja više od 30 godina radi na zaštiti djece i zaposlena je u SOS dječjem selu.

Smatra da su osnovni razlozi kod pojave agresivnog ponašanja nedostatak roditeljske brige ali i podrška društva, pri tom je istaknula ključnu ulogu obitelji koja je prvenstveno odgovorna za odgoj djeteta. Treba se promijeniti način rada, kako u pristupu obitelji tako i u interdisciplinarnom radu.

- Tretiraju se djeca, a zanemaruju se roditelji. Stoga su umreženost i timski rad nužni u adekvatnoj prevenciji agresivnosti. Problem je u tome što različiti resori - socijala, zdravstvo, školstvo nisu povezani i onda tu oni koji nemaju dovoljno ljubavi, pažnje i sigurnosti nalaze neke kratice koje su za njih, nažalost, dugoročno loše, primijetila je psihologinja pritom naglasivši da se te službe nedovoljno koriste, odnosno da je premali broj stručnjaka koji može zadovoljiti potrebe šire populacije. A potreba je sve veća. (Lara BAGAR, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum