ZAGREB

Predstavljene ideje pobjednice natječaja "Moja inicijativa"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na online konferenciji Inicijative mladih za ljudska prava predstavljene su u četvrtak četiri inicijative mladih iz Hrvatske koji djelovanjem žele unaprijediti ljudska prava u svojoj lokalnoj zajednici, pobjednici natječaja "Moja inicijativa". 

“Škola u muzeju”, "Moj Validitet", studentska modna radionica "AlaVera" te projekt "Turci u Križevcima - što manjine daju nama, a što mi njima", četiri su inicijative lokalnog karaktera usmjerene na ljudska prava, a kojima će Inicijativa mladih za ljudska prava dati implementacijsku, logističku i financijsku potporu.

Ideje su odabrane na natječaju Moja inicijativa, na koji je ukupno došlo 28 prijava, istaknula je Andrea Kovačić iz Inicijative ljudskih prava, dodavši da će se potpora idejama pružiti u sklopu projekta Social Innovators, koji financiraju Island, Norveška i Lihtenštajn kroz EEA and Norway Grants Fond za zapošljavanje mladih.

Žele utjecati na percepciju izbjeglica, osoba s invaliditetom, gomilanje otpada

Autori nagrađenih ideja Katarina Petrović i Filip Lončar, istaknuli su da kroz inicijativu “Škola u muzeju”, žele doprinijeti rješavanju problema predrasuda javnosti prema izbjeglicama, imigrantima, azilanatima i tražiteljima azila, ali i problemu nekvalitetnog provođenja izvanučioničke nastave, i to održavanjem izvanučioničke srednjoškolske nastave sociologije u Etnografskom muzeju u Zagrebu.  

Projektna ideja "Moj validitet", autora Maje Krištafor i Ivana Tominca, cilja na rješavanje problema stigmatizacije osoba s invaliditetom i toga da ih se percipira isključivo kroz njihov invaliditet. Niko Bucalo i Doris Lenarčić dosjetili su se ideje o organiziranju studentske modne radionice "AlaVera", čime žele doprinijeti rješavanju problema gomilanja tekstilnog otpada.U specijalnoj kategoriji projekata postojećih udruga, Inicijativa mladih podržala je i projekt "Turci u Križevcima - što manjine daju nama, a što mi njima". Autori Hrvoje Belani, Ivan Mušlek, Silvia Novosel, Nikola Ostojčić, Jelka Vukobratović osmislili su kako pomoći integraciji 400 radnika iz Turske koji će u Križevcima raditi željezničku prugu. Nakon što su primijetili negativne komentare lokalne zajednice na vijesti o dolasku stranih radnika, autori su osmislili projekt kojemu je cilj utjecati na destigmatizaciju Turske nacionalne manjine u Križevcima nizom aktivnosti i kampanjom. 

Nakon predstavljanja najboljih ideja, na panel raspravi Marko Kovačić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i Diana Bekavac iz K-zona, govorili u o inovativnim pristupima u zaštiti i promicanju ljudskih prava u Hrvatskoj. 

Kovačić je istaknuo da ne treba imati jedinstven pristup za sve probleme, već kroz analizu problema i potencijala, sa ciljanom publikom sukreirati projekte. Naveo je i primjer projekta u Medulinu, gdje je lokalna zajednica, kako bi otkrila koji su problemi mladih, pozvala mlade na neformalno druženje sa lokalnim dužnosnicima . Govoreći o inovativnom pristupu zaštiti i promicanju ljudskih prava, Diana Bekavac iz K-zone osvrnula se na proces osmišljavanja društvene igre “Strašne žene”, kazavši da je on bio motiviran time da se tema ženskih prava s “feminističke online stranice” dođe na što više stolova. 

Na predstavljanju ideja povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, sudjelovali su i zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, ravnateljica vladinog Ureda za udruge Helena Beus te ravnatelj vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini