ZAGREB

Predsjednički izbori: Još dva dana za potpise

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ponedjeljak je pretposljednji dan u kojemu potencijalni kandidati za Pantovčak mogu od birača skupljati potpise potpore, jer do utorka u ponoć u Državno izborno povjerenstvo (DIP) moraju biti predani prijedlozi njihovih kandidatura.

 Svoje kandidature sa potrebnih najmanje 10 tisuća potpisa već su predala četiri kandidata: SDP-ov Zoran Milanović, nezavisni Mislav Kolakušić, kandidat Hrvatske stranke svih kajkavaca, čakavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te HSLS-ov Dejan Kovač, a dolazak u DIP najavilo je njih još sedam.

 U ponedjeljak kandidaturu predaje Anto Đapić, u utorak aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro, Dario Juričan, Katarina Peović, Vlaho Orepić i Ivan Pernar koji je dolazak najavio za utorak u 22 sata.

 No, brojka od 11 kandidata ne mora biti konačna, s obzirom da su želju za odlazak na Pantovčak iskazali i Ante Simonić, nekadašnji HSS-ov potpredsjednik Račanove Vlade i Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Ava Karabatić, bivša manekenka i model. 

 Potkrijepe li i oni svoje kandidature s potrebnih deset tisuća potpisa, a DIP ih potvrdi u službenu kampanju ući će 14 predsjedničkih kandidata, jedan više nego prije 15 godina. 

Unatrag dva desetljeća najmanje kandidata za predsjednika države bilo je prije pet godina, samo njih četvero: Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović, Ivan Vilibor Sinčić i Milan Kujundžić.

 Godine 2009. bilo je 12 kandidata, a 2000. njih devet.

 Nakon što u utorak u ponoć istekne rok za predaju predsjedničkih kandidatura, DIP ima 48 sati, dakle do četvrtka u ponoć, da ih provjeri i objavi listu kandidata za predsjednika, čime će i službeno krenuti predsjednička kampanja koja neslužbeno traje praktično od ljeta. DIP ne mora čekati taj krajnji rok, listu može objaviti i prije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater