ZAGREB

Fabijančić Križanić: Jedna od 12 kandidatura nije s potpisima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić Križanić potvrdila je kako od 12 kandidatura za predsjednika države koje je Povjerenstvo zaprimilo, jedna nije sa potrebnih 10 tisuća potpisa.

 „Jedna nije s potpisima, ali je zaprimljena,  jer je predan prijedlog na obrascu“, rekla je Fabijančić-Križanić iza ponoći, kada je istekao rok za podnošenje kandidatura.

 Službena izborna promidžba, potvrdila je, počet će u četvrtak.

 DIP planira održati sjednicu u četvrtak, najvjerojatnije u 12 sati, tada će utvrditi listu kandidata za predsjednika i objaviti je na svom webu, dakle već u ranim poslijepodnevnim satima, a time onda počinje i izborna promidžba, navela je.

 Podsjetila je da svaki kandidat na promidžbu smije potrošiti do osam milijuna kuna, da će službena promidžba trajati do 20. prosinca u ponoć.

 Kandidatima je poručila da će morati prikazati sve donacije, sva vlastita sredstva, troškove, cijene i popuste medijskog oglašavanja.

 Prva financijska izvješća kandidati moraju podnijeti sedam dana prije izbora, podsjetila je Fabijančić-Križanić.

Tri potencijalne kandidatkinje

 DIP-u su kandidature podnijele tri potencijalne kandidatkinje – aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja ju je potkrijepila sa gotovo 232 tisuće potpisa,  kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović i predsjednica Starta Dalija Orešković te devet kandidata.

 To su bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, pjevač Miroslav Škoro, europarlementarac Mislav Kolakušić, ekonomist Dejan Kovač, bivši pravaš sada čelnik stranke Desno Anto Đapić, redatelj Dario Juričan odnosno Milan Bandić, saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP), predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te nezavisni kandidat Slobodan Midžić koji ju je donio samo uz svoj potpis.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini