KAKO DALJE?

Poznati stečajni upravitelj Darko Šket: Nije bio lagan ni stečaj Peveca, kako neki misle, ali ULJANIK ĆE BITI NAJTEŽI STEČAJ DO SADA U HRVATSKOJ

| Autor: Jagoda MARIĆ

Premijer Andrej Plenković nastavlja tvrditi da otvaranje stečaja u Uljanik Brodogradilištu ne mora značiti likvidaciju i kraj poslovanja, a kao argument i dalje koristi to što druga delegacija kineske tvrtke CSIC za desetak dana dolazi u Zagreb i Rijeku. Time vjerojatno želi sugerirati da i kroz stečaj Uljanik može dobiti ulagača, a moguće je da je to opcija koja bi više odgovarala i kineskom investitoru, ako bi kroz stečaj kupio imovinu društva ili ako bi se, prema stečajnom planu, prodavala gospodarska cjelina očišćena od milijardi kuna dugova. Tako je nastavljeno poslovanje u Kraljevici nakon provođenja stečaja, a upravo su taj stečaj, kao i onaj u Viktor Lencu, argumenti dijela naših sugovornika iz Vlade da stečaj ne mora značiti kraj.

Uz to, poneki se naš sugovornik prisjeti se i uspješno završenog stečaja u Pevecu, uz napomenu da se gospodarske grane u kojima posluju Pevec i Uljanik ne mogu uspoređivati. Još od prvih ročišta u Uljaniku spominje se i želja dijela sindikalista da stečaj u pulskoj kompaniji vodi stečajni upravitelj koji je uspješno taj posao obavio u Pevecu - Darko Šket.

On sam jučer nam je kazao da se zna po kojem algoritmu sud određuje upravitelja, te da nema jedinstvenog recepta za tvrtke u problemima, pa se tako ni ono što je učinjeno u Pevecu, ne može primijeniti u Uljaniku. Ipak, smatra da se od Uljanika i 3. maja ne smije odustati prije nego sto se pokuša naći rješenje koje će značiti nastavak brodograđevne industrije.

- Još se ne zna kakva će biti odluka za 3. maj i Uljanik d.d., ali to će, ako odluka bude stečaj, biti teški i složeni procesi. Nije bio lagan ni stečaj Peveca, kako se to možda nekima danas čini, ali ovo će biti najsloženiji proces, jer onaj u Agrokoru odradio se po posebnom zakonu, kaže Šket, napomenuvši da Stečajni zakon ipak ostavlja dovoljno prostora da se proizvodnja nastavi. Pritom je, ističe, uvijek najvažniji dogovor vjerovnika, a u ovom slučaju najviše potraživanja imaju država i njezine institucije.  

- Uvijek je važno pokrenuti stečaj na vrijeme, ali ono što stečaj Uljanika ili 3. maja čini najtežim do sada je činjenica da je u brodogradnji ciklus izgradnje broda veoma dugačak i potrebno je osigurati financiranje. To će za početak biti najveći izazov, a problem će predstavljati i to što je veliki broj radnika napustio brodogradilišta, napominje Šket, no dodaje da se svi moraju mobilizirati kako bi se iskoristila šansa koju daje stečaj, koliko god ona bila malena.

Na pitanje koliko bi taj posao mogao olakšati interes kineskog ulagača, Šket kaže da to sigurno puno mijenja, i to u pozitivnom smislu, te da mu se čini da možda postoji i neka korelacija između njihovog dolaska u Hrvatsku i onoga što se trenutno događa u Uljaniku.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini