POŽEGA

Požega: Kamen temeljac za Regionalni centar kompetencija u poljoprivredi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kamen temeljac za novi Regionalni centar kompetencija u poljoprivredi Panonika, vrijedan 30 milijuna kuna, položen je u ponedjeljak u Požegi, a svečanosti je nazočio i resorni ministar Radovan Fuchs koji je izrazio uvjerenje kako će krajem 2023. na tom mjestu "zasjati opremljeni centar".

Regionalni centar kompetencija gradi se na prostoru Srednje poljoprivredno-prehrambene škole, a uz obnovu postojeće zgrade obuhvaća i izgradnju novih prostora za obrazovanje učenika i cjeloživotnu edukaciju poljoprivrednika.

"Došlo je vrijeme da nakon 140 godina napravimo nešto ne samo kozmetički na ovoj školi. Vjerujem da će krajem 2023. godine ovdje zasjati jedan opremljeni centar kako bi se mogli 'proizvoditi' stručnjaci", rekao je Fuchs.

U aktualnoj svjetskoj gospodarskoj i sigurnosnoj krizi, kazao je, uz samodostatnost vezanu uz energente, proizvodnja dostatnih količina hrane pokazuje se kao jedan od bitnih elemenata za sigurno planiranje budućnosti.

"Ulaganje u Regionalni centar kompetencija u poljoprivredi Panonika, predstavlja ulaganje u srednjoškolsko obrazovanje i ulaganje u poljoprivredu 21. stoljeća. Edukacija i znanje su u fokusu ove županije, dokaz tome nisu samo ulaganja u srednjoškolsko obrazovanje nego i nedavno osnivanje fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi", rekla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole, Marija Mršo Rajić podsjetila je da uz 30 milijuna kuna vrijedne radove na Centru kompetencija, ta škola provodi i paralelni projekt vrijedan 50 milijuna kuna. Kroz taj projekt škola planira način rada regionalnog centra, uspostavlja novi obrazovni program agroprocesni tehničar, modernizira postojeće obrazovne programe, educira nastavno osoblje i kupuje novu školsku opremu.

Ministar se u Požegi susreo s gradonačelnicima i načelnicima tamošnjih općina, a glavne teme razgovora bile su ulaganja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kroz ulaganja u izgradnju novih vrtića i osnovne škole s ciljem uvođenja jednosmjenskog rada škola.

Nakon sastanka ministar Fuchs je najavio da će slijedećeg tjedna biti objavljeni rezultati natječaja za potpore za izgradnju vrtića, a krajem listopada i onaj za izgradnju i dogradnju osnovnih škola. Ministar je istaknuo da bi dogradnja osnovnih škola trebala omogućiti cjelodnevni boravak djece u školi što bi u konačnici trebao rezultirati i boljim rezultatima uspjeha učenika.

"Nismo zadovoljni rezultatima uspjeha učenika na testovima. Plan nam je da 2027.-2028. godine sve škole u Hrvatskoj rade u jednoj smjeni", rekao je ministar Fuchs.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater