ZAGREB

Bedeković: U 83 doma za starije osigurana posebna biračka mjesta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i kandidatkinja HDZ-a u 4. izbornoj jedinici Vesna Bedeković rekla je u četvrtak da su u ukupno 83 doma za starije i nemoćne osobe osigurana posebna biračka mjesta.

„U kontekstu parlamentarnih izbora određena su ukupno 83 posebna biračka mjesta u domovima za starije i nemoćne osobe. Provedba izbora na svim ostalim mjestima je u organizaciji Državnog izbornog povjerenstva”, ogovorila je Bedeković na konferenciji za novinare na pitanje kako će se glasovati u domovima za starije i nemoćne osobe.

Niz novih mjera demografske revitalizacije, socijalne naknade nisu upitne

Podsjetivši na učinjeno u mandatu HDZ-ove vlade po pitanju demografske revitalizacije, najavila je da će u idućem mandatu poboljšati materijalni status trudnica u slučaju komplikacija u trudnoći kao i za vrijeme bolovanja za majke koje imaju djecu mlađu od tri godine. Također, na visinu pune plaće podići će roditeljsku naknadu, omogućit će očinski dopust od deset dana za rođenje djeteta, udvostručit će visinu doplatka za djecu te će automatizmom omogućiti i ostvarivanje prava na doplatak na djecu.

Bedeković je, uz ostalo, najavila i da će povećati broj vrtića u kojima su osigurali produženi rad te će omogućiti upis u vrtiće tijekom cijele pedagoške godine.

Govoreći o sustavu socijalne skrbi, predsjednica Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" i kandidatkinja HDZ-a u 7. izbornoj jedinici Nada Murganić poručila je da socijalne naknade nisu upitne bez obzira što se išlo u rebalans proračuna.

Podsjećajući kako su u svom mandatu povećali plaće zaposlenima u sustavu socijalne skrbi i priznali im status službene osobe, Murganić je posebno naglasila i važnost usvajanja Istanbulske konvencije te daljnjih ulaganja u autonomne kuće i u skloništa za žene.

Fuchs: Nastavljamo Kurikularnu reformu

Ističući kako će nastaviti Kurikularnu reformu, član HDZ-ova Odbora za znanost i obrazovanje Radovan Fuchs rekao je da će to biti tek nakon provedene znanstvene analize do sada učinjenog od strane neovisnih stručnjaka i neovisnih znanstvenih institucija. Također, nastavit će podizati plaće zaposlenim u obrazovnom sustavu te, kada se steknu uvjeti, uvođenje predškole. Založit će se za jednake uvjete svih đaka u cijeloj zemlji te raditi intenzivno na uvođenju cjelodnevne nastave u školama i slično.

Govoreći o socijalnoj sigurnosti, ministar rada i mirovinskog sustava i kandidat HDZ-a u 5. izbornoj jedinici Josip Aladrović podsjetio je kako su u tom području prosječne plaće povećali za 1100 kuna, minimalne za 750 kuna, a mirovine povećali za 12 posto te najugroženijoj skupini umirovljenika za više od 15 posto.

Također, pokazali su da se znaju nositi i s krizama na epidemiološkom području kao i u gospodarstvu. „Zaštitili smo 611 000 radnih mjesta, zaštitili smo više od 100.000 poslodavaca i uložili smo u mjere više od 5,6 milijardi kuna”, rekao je.

Lukačić: Nova strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom

Podsjećajući na učinjeno za osobe s invaliditetom, kandidatkinja HDZ-a u 1. izbornoj jedinici Ljubica Lukačić najavila je donošenje nove strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, donošenje dva zakona – zakon o inkluzivnom dodatku te zakon oosobnoj asistenciji.

Također, rekla je, ulagati će u profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom te novim mjerama potaknuti još veće njihovo zapošljavanje.

Predsjednik Mladeži HDZ-a i kandidat HDZ-a u 1. izbornoj jedinici Ivan Vidiš rekao je da je u mandatu sadašnje vlade 6000 mladih koristilo mjere samozapošljavanja, a njih 86 posto je uspješno poslovalo.

„Takvim mladim ljudima mi želimo dati priliku i zato se mjera samozapošljavanja diže na 130.000 kuna”, poručio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater