ZAGREB

Poljoprivredna proizvodnja lani rasla više od osam posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, očekuje se da će vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. biti povećana za 8,1 posto i iznositi 19.734 milijuna kuna, priopćilo je u četvrtak navečer Ministarstvo poljoprivrede.  

Dodaje se kako se procjenjuje da će vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi iznositi 10.302 milijuna kuna, odnosno rasti za 3,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

 Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 9.202 milijuna kuna, pri čemu se u odnosu na prethodnu godinu očekuje porast od 5,8 posto.

Uloženi rad u poljoprivredi u ovom razdoblju isti je kao i godinu prije, a indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 58.406 kuna, što je blagi porast od 1,1 posto. 
„Tržišni i drugi poremećaji su kontinuirani i brojni gotovo u svim sektorima poljoprivrede već drugu godinu zaredom, no ipak naši poljoprivrednici odolijevaju izazovima pred kojima se nalaze na što dodatno upućuje i druga procjena vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za 2021. godinu", ocijenila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Ipak, napomenula je, treba čekati konačnu procjenu.

" Vjerujem da pokazateljima pridonose investicijske mjere Programa ruralnog razvoja, ali i interventne mjere kao reakcije na poremećaje putem kojih smo od nastajanja pandemije covid-19 do danas isplatili više od 675 milijuna kuna“, naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum