ZAGREB

Plenković: Banožić nije rekao da je Selak bombardirao Vinkovce

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako ministar obrane Mario Banožić nikada nije rekao da je umirovljeni brigadir Ivan Selak kao pilot JNA sudjelovao u bombardiranju Vinkovaca. 

"Banožić to nije rekao što vi kažete da je aludirao, niti je to mislio. Taj događaj koji je bio u Divuljama, nije organizirao ministar, nego HRZ i oni su ti koji odlučuju koga će zvati, koga neće, a Banožić je tamo bio gost. Nemojmo mu još i ovo natovarivati", poručio je Plenković na podužoj konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Govoreći o optužnici koja je u Srbiji podignuta protiv četvorice hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije "Oluja", Plenković je rekao kako ministar Malenica nije dobio nikakve informacije o tome te kako ne može puno komentirati.

Koliko shvaća, naveo je, riječ je o predmetu koji bi trebao biti vezan za teritorij BiH, a to je problem pitanja nadležnosti tijela Srbije za bilo što što je vezano van njihovog teritorija. 

"Mi smo stalno tu temu dizali jako puno puta i njihov zakon koji širi jurisdikciju Srbije na ovakvim temama je za nas neprihvatljivo. (...) Ako nešto dođe, odgovorit ćemo čvrsto, ozbiljno, štiteći nacionalne interese, hrvatske vojnike, branitelje i zapovjednike", rekao je.

Podsjetio je na sličnu situaciju od prije 10-ak mjeseci vezanoj za zapovjednike u operaciji "Bljesak".

Vezano za bivšeg predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i presudu Visokog upravnog suda koja ga oslobađa sukoba interesa zbog čega je napustio dužnosti, Plenković je ustvrdio kako je on i dan danas član HDZ-a, suprotno "refleksnim" pisanjima medija.

"Što se tiče presude, meni je drago zbog njega. Što se tiče ostavke, to je nešto drugo, ne bih nužno vezao to s ostavkom jer je tu bilo puno drugih razloga", rekao je.

Plenković se ponovno osvrnuo i na prozivke predsjednika Republike Zorana Milanovića da je njegov poziv glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek za opoziv, upitavši je li normalno da on huška DORH i policiju na saborskog zastupnika i ministra.

"Nisam zvao i odšutio, nego sam zvao i rekao da ću to javno reći radi kredibiliteta svih institucija i nedopustivog ponašanja", rekao je.

Ponovio je kako je bitno da nema "dvostrukih aršina" te poručio kako bi to učinio opet ako je potrebno. "To što on to sad hoće malo koristiti, pa da eventualno kaže da je to za opoziv, to može objesiti mačku o rep", rekao je.

Upitan zašto kaže da Milanović govori to što govori kako bi srušio Vladu i HDZ u Hrvatskoj i BiH, odnosno vidi li ga na budućim parlamentarnim izborima, premijer je rekao kako ne razmišlja o Milanovićevoj političkoj perspektivi i kako je riječ o "pakosti i jalu". 

Na pitanje hoće li pokrenuti predsjednikov opoziv, premijer je rekao kako smatra da bi se Milanović trebao vratiti u ustavnopravne okvire zadaće predsjednika.

"Njegova zadaća ne može biti destabilizacija vlasti, pozivanje na građanski neposluh, na rušenje institucija koje su propisane Ustavom. On se mora zapitati što radi", ocijenio je Plenković.

U ovom trenu je bitno, dodao je, da hrvatska javnost vidi radi li netko sukladno svojim ovlastima i u najboljem interesu Hrvatske, građana, pa i hrvatskog naroda koji živi van Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum