ZAJEDNIČKA IZJAVA

PET ČLANOVA ZNANSTVENOG SAVJETA OGRADILO SE OD KONTROVERZNIH IZJAVA LAUCA: "Proglasio je pandemiju završenom, tvrdi da se bolje zaraziti, cijepljenje povezuje sa smrtnošću"

| Autor: Glas Istre
Gordan Lauc (Snimio Željko Puhovski / Cropix)

Gordan Lauc (Snimio Željko Puhovski / Cropix)


Petero članova Znanstvenog savjeta Vlade RH za borbu s koronavirusom danas je objavilo zajedničku izjavu povodom kontroverznih izjava Gordana Lauca. Radi se o Andreji Ambriović-Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu.

“U potpunosti se ograđujemo od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 od ljeta 2020. godine do danas. Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se “bolje” zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi, ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem”, navodi se u pismu, prenosi N1.

“Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima prof.dr.sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 ne govori istinu. Naši stavovi o pandemiji COVID-19 temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju COVID-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti. Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske”, zaključuje znanstvenici.

Lauc je, podsjetimo, na Facebooku napisao kako je “to da su cjepiva loša zaštita od zaraze gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta”. Dodao je da je istina samo jedna, ali se “malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing”.

Kasnije su se od njegovog istupa ogradili i iz Vlade, a i on je sam dodatno pojasnio svoje izjave, malo reterirajući.

“Bolest i zaraza nisu isto. Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu. Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze”, pojasnio je Lauc.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini