ZAGREB

Pavičić Vukičević položila vijenac kod Spomen-ploče na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Obnašateljica dužnosti zagrebačke gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević te predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije položili su u nedjelju vijence ispred Spomen-ploče na Trgu svibanjskih žrtava 1995. 

"Delegacija Grada Zagreba položila je vijenac i zapalila svijeću u spomen na sedam poginulih i 205 ranjenih naših sugrađana 2. i 3. svibnja 1995. kao znak odmazde zbog vojno-redarstvene akcije 'Bljesak'", istaknula je nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće Pavičić Vukičević. 

Rekla je da je Grad Zagreb bio napadnut - Banski dvori, ali jednako tako i centar grada te da se zato svake godine na ovaj datum okupljaju ispred Spomen ploče na Trgu svibanjskih žrtava 1995. u čast i u sjećanje na sve preminule i ranjene civilne žrtve Domovinskoga rata.  

Posebnu zahvalnost iskazala je predstavnicima udruga civilnih žrtava iz Domovinskoga rata, a posebnu sućut obiteljima preminulih Zagrepčana. 

Istaknula je da su u Gradu u spomen na taj nemili događaj 2013. otvorili i Muzej raketiranja Grada Zagreba, kako bi generacije koje dolaze imale trajno sjećanje, trajnu uspomenu na sugrađane koji su se igrom slučaja zadesili na ulici i  tragično stradali.

Pavičić Vukičević zahvalila je i brigadiru Miodragu Demi i Miri Laci koji su, kako je rekla, svih  20 godina radili s udrugama branitelja i s udrugama civilnih žrtava. Memorija u Gradu Zagrebu na sve vrijednosti Domovinskoga rata trajno je zapamćena, poručila je. 

Predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije Marija Vražić rekla je kako je danas 26 godina kako je bio raketiran Zagreb.

Rekla je i da lani zbog korone nisu mogli obilježiti 25. godišnjicu rada udruge, nadaju se da će to ove godine obilježiti, a naglasila je i da udrugu financira Grad Zagreb jer da u suprotnom ne bi mogli opstati svih ovih 26 godina. 

Nakon 26 godina, podsjetila je, njihov zakon o civilnim stradalnicima bio je na prvom čitanju u Hrvatskom saboru. Izrazila je nadu da će doći do drugog čitanja, iako su se "branitelji bunili protiv nas, ne znam zašto".

"Najbolje branitelji znaju koliko su civili u ratu ginuli, a bunili su se protiv ovog zakona. Nadam se da će nekome prosvijetliti i da će ga ipak izglasati", poručila je Vražić.

Voditelj Gradskog ureda za branitelje 100-postotni HRVI brigadir Miodrag Demo izrazio je nadu da će taj zakon konačno "ugledati svjetlo dana samo za one koji su stradali od ruke agresorske", kako bi dobili nekakvu satisfakciju oni koji su preživjeli.  

Istaknuo je da je raketiranja Zagreba "bio odgovor suludih ljudi koji su bili u SAO Krajini, na briljantnu operaciju i oslobođenje zapadne Slavonije koju smo jučer obilježili u Okučanima, vojno-redarstvene akcije 'Bljesak'".

"To nisu bili ljudi, to su bili teroristi koji su praktički moje pola Banije zapalili, protjerali, pobili sve što je hrvatsko i htjeli su dirnuti srce u Hrvata - a to je grad Zagreb, ali do tada smo mi stvorili ozbiljnu, organiziranu i dobru vojsku da smo u 36 sati taj problem riješili", rekao je Demo.   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater