PULA

Paus: Puna ravnopravnost žena u svijetu zadaća liberala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik IDS-a Dalibor Paus rekao je u subotu na otvaranju međunarodne konferencije liberala posvećene pravima žena da je puna ravnopravnost žena u svijetu zadaća liberala i jedna od temeljnih postavki njihove liberalne politike. 

"U Hrvatskoj se otvara politički prostor u kojem mi kao liberali možemo ponuditi nove alternativne politike i mi smo u IDS-u spremni preuzeti tu odgovornost, zajedno s ostalim liberalnim snagama u Hrvatskoj", rekao je Paus.

Konferencija je u organizaciji IDS-a i Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) okupila u Puli brojne predstavnike liberalnih stranaka, te organizacija liberala iz zemalja Europske unije.

Novi val konzervatizma koji pogađa Europu bio je tema prvog panela.

Predsjednik Kluba zastupnika Saveza liberala i bugarski europarlamentarac Ilhan Kyuchyuk naglasio je da samo ujedinjene liberalne stranke sa zajedničkim ciljevima mogu zaštiti demokratske vrijednosti i da to neće učiniti socijalisti ni konzervativci.

"To moramo mi, liberali, na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. U UN-u imamo 193 zemlje članice, a svega 28 zemalja vode žene. Ova EU nije dorasla 21. stoljeću, ona je dizajnirana za 20. stoljeće, i sada je moramo dalje nadograđivati", poručio je Kyuchyuk. 

IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego istaknuo je da je dosta dijeljenja liberala. Ako liberali ne budu ujedinjeni i jaki, netko će drugi gurati svoju agendu, rekao je Flego, dodavši kako je po tom pitanju najbolja situacija u skandinavskim zemljama, gdje su liberali na vlasti.

Podsjetio je da su u srpnju ove godine u Europskom parlamentu izglasali rezoluciju kojoj osuđuju srozavanje ženskih prava, posebice aludirajući na SAD i odluku Vrhovnog suda o mogućnosti zabrane pobačaja. "Takvo što se ne smije preliti na Europu", poručio je Flego.

Felicita Medved iz slovenskog Instituta Novum osvrnula se na položaj žena u Sloveniji, koji se također srozao u vrijeme pandemije i rata.

"Iako je EU jedini kontinent koji ima sud za ljudska prava, na što moramo biti ponosni, ta se prava nerijetko uzimaju zdravo za gotovo", rekla je Medved, koja smatra da bi kvote koje postoje u politici možda trebalo uvesti i na drugim poljima jer su žene generalno educiranije od muškaraca, ali ih je na tržištu rada uvijek znatno manje. 

Potpredsjednica IDS-a Elena Puh Belci smatra da su Pula i Istra postigle jednu dobru razinu po pitanju ženskih prava, ali problem je što je taj proces vrlo spor, a posljednjih je godina zbog globalnih događanja i kriza dodatno usporen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini