ZAGREB

Oporba zadovoljna jer će svi zastupnici moći sudjelovati u radu Sabora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čelnici oporbenih klubova koji su u utorak sudjelovali na sjednici Predsjedništva Sabora zadovoljni su rješenjem koje će svim zastupnicima omogućiti da sudjeluju u radu parlamenta, a ne samo četvrtina kako je propisivao 'epidemiološki' Poslovnik kojeg je poništio Ustavni sud.

Potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Sabina Glasovac izrazila zadovoljstvo što su konačno uspjeli doći do dogovora oko toga kako svim zastupnicima u vremenu pandemije osigurati da svoju dužnost obavljaju na način predviđen Poslovnik i Ustavom.

Podsjetila je da je SDP podržao sve mjere koje su bile uvedene za vrijeme lockdowna, međutim, dodala je, to se dijelom zloupotrijebilo pa pravo na repliku koje nikada nije bilo ispregovarano, nije osigurano zbog čega su zajedno s ostalim opozicijskim strankama podnijeli zahtjev Ustavnom sudu da se revidira važeći novi Poslovnik kako bi se zastupnicima osigurali neometani uvjeti rada.

„Danas smo došli do svih rješenja i nadam se da ćemo već od utorka početi raditi na normalan način u nenormalnim uvjetima jer je puno posla pred nama. Uz sve postojeće probleme, ne moramo biti vidoviti pa da vidimo što nam slijedi zbog čega moramo biti brzi, operativni i učinkoviti“, ocijenila je Glasovac u izjavi novinarima.

Među poslovima koji ih čekaju navela je prijedlog produženja moratorija na kredite na još jedno kraće vrijeme, koje su uputili zajedno sa strankom Možemo, kao i dvadesetak zakonskih prijedloga kojima su predlagali poboljšanja za gospodarstvo i zdravstveni sustav, a hoće li ih ponovno uputiti u četvrtak će odlučiti Predsjedništvo SDP-a.

„I dalje je otvoren poziv premijeru Andreju Plenkoviću da pozove sve parlamentarne stranke i da na operativnom sastanku prođu sva rješenja kako bi spriječili gubitak radnih mjesta i pomogli gospodarstvu da što lakše prođe ovu krizu“, apelirala je Glasovac. Naglasila je da treba učiniti sve da se ublaži i zdravstveni udar, a ne smiju se zaboraviti ni siromašni, beskućnici, žene žrtve nasilja, što su sve ranjive skupine čiji položaj u kriznim situacijama postaje sve teži.

„Najbolje je da se premijer konačno malo spusti na zemlju, prihvati prijedlog opozicije da sjednemo zajedno za stol jer ovo nisu problemi HDZ-a ni Vlade, koja jest najodgovornija, ali mi kao opozicija želimo nuditi rješenja i zajedno čupati Hrvatsku iz raznih segmenata krize koja nam tek slijedi“, poručila je.

Bartulica: Konstruktivna sjednica proširenog Predsjedništva

Potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica raspravu na proširenoj sjednici Predsjedništva Sabora ocijenio je konstruktivnom i u duhu dobre suradnje. Važno je načelo ravnopravnosti svih zastupnika, kao i poštivanje epidemioloških mjera i premda ovo nije najelegantnije rješenje, nadam se da će funkcionirati, dodao je.

Bilo je prijedloga da se Sabor izmjesti u neki veći prostor, ali to je zahtjevna i skupa opcija, što nije možda najbolja poruka prema javnosti i svi su se složili da bi bilo najbolje zadržati se u zgradi Sabora dok se može, pojasnio je. Dodao je i da novi lockdown ne dolazi u obzir te da već i sada imamo rigorozne mjere.

Bartulica vjeruje da imamo puno veći broj zaraženih nego što se prikazuje te da naglasak moramo staviti na ranjive skupine i starije.

Tomašević: Frustrirani načinom na koji Sabor funkcionira

Predsjednik Kluba zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević kazao je da su kao novi zastupnici dosta frustrirani načinom na koji Sabor funkcionira, ali da to nije samo problem epidemije nego dugotrajniji problem koji je doveo do toga da su građani Sabor ocijenili kao najgoru instituciju vlasti. Mi smo imali praznu sabornicu i prije epidemije, a sada nam se čini da dio zastupnici koristi epidemiju da bi zakamuflirao svoju slabiju aktivnost ili nedolazak svojih kolega, smatra Tomašević.

„U Sabor smo ušli da bismo raspravljali, radili svoj posao, gorimo od želje da predlažemo konkretna rješenja i za ovu zdravstvenu krizu i da dajemo mjere za zeleni plan oporavka, a frustrira nas da na svakom koraku vidimo ometanje i sustavni nerad“, istaknuo je Tomašević.

Zadovoljni smo prijedlogom kojeg je izložio predsjednik Sabora pogotovo zato što je ona opcija koju smo od početka zagovarali postala službeni stav koji će se izglasati kroz izmjene Poslovnika, ustvrdio je Tomašević, naglasivši da od sada neće samo četvrtina nego će svi zastupnici ravnopravno sudjelovati u raspravi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini