ZAGREB

Održan forum ''Covid-kriza: Koliko slobode su nam uzeli?''

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Covid-kriza pokazala je iznimnu važnost medija i odgovornog novinarstva, no sada se sa sve prisutnijim njezinim politiziranjem nastavlja pritisak na novinare i ograničavanje medijskih sloboda, istaknuto je u petak na forumu ''Covid- kriza: Koliko slobode su nam uzeli?'' 

''Covid-kriza pokazala je važnost novinarstva i medija, pravodobna i točna informacija vrijedila je suhog zlata u ovoj krizi kojoj se još ne nazire kraj", istaknuo je predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko na skupu u Novinarskom domu u Zagrebu. Ta je kriza, dodao je, itekako dovela u nepovoljan položaj sve koji rade u medijskoj industriji i uzrokovala je njihovo financijsko slabljenje. "Medije u Hrvatskoj čekaju mnogi teški dani, a ne mogu smetnuti s uma činjenicu da su ovu krizu mnogi htjeli iskoristiti da se riješe sjajnih novinara'', istaknuo je Zovko.

Novinar "Novosti" Hrvoje Šimičević ocijenio je, govoreći o medijskim slobodama, kako je na početku koronakrize situacija u Hrvatskoj bila relativno dobra s obzirom na mnoge druge države s ''autoritarnijim'' rješenjima, ali naknadnom politizacijom krize znatno su se počele pogoršavati medijske slobode te prava novinara.

''Ova kriza ubrzala je raspad konvencionalnih medija. Kritički novinari bit će prvi na 'odstrelu' matičnih redakcija, a na njihovo mjesto uzimaju se jeftini freelanceri'', rekao je Šimičević i dodao da je to logični potez medijskih korporacija koje, suočene s padom prihoda od oglasa, sada uglavnom gledaju samo profit.

Profesor Đorđe Gardašević s Katedre za ustavno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta upozorio je na ograničenje sloboda u institucionalnom pogledu, dodajući kako Hrvatski sabor sada zasjeda u bitno ''reduciranom'' obliku, što utječe na kvalitetu rasprava i odluke koje se donose drukčije nego u normalnim okolnostima, a to se, dodao je, zaključno zrcali i na odnos zakonodavne i izvršne vlasti.

''Imamo poremećaj nadležnosti koji ne doprinosi kočnicama i ravnotežama u odnosu parlamenta i izvršne vlasti'', rekao je Gardašević i dodao kako izrazito spornim smatra način kako Ustavni sud u posljednje vrijeme donosi odluke.

''Ustavni sud jako popušta izvršnoj vlasti, a Sabor je stavljen u lagano stanje hibernacije'', ocijenio je Gardašević.

Profesorica Helena Popović s Odsjeka za sociologiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta ocijenila je kako zabrinjava najnoviji slijed događaja u izvanrednim okolnostima uvjetovanim koronakrizom.

''Vlada je u prvoj fazi relativno dobro odigrala, pogotovo u situaciji kada je iznimno važna bila stabilnost, no nakon održanih parlamentarnih izbora, politika dominira u donošenju odluka, a ne stručna ili znanstvena javnost'', istaknula je Popović.

Na forumu u organizaciji HND-a, Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju, predsjednica SNH Maja Sever je rekla kako će novinarske strukovne organizacije nastaviti borbu kako bi ojačale i osigurale bolju zaštitu prava novinara, veće medijske slobode te kako bi se osnažilo odgovorno novinarstvo.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum