ZAGREB

Turističke novinarske nagrade Marko Polo Radmili Kovačević, Rumunju Stefanu Baciju i drugima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruženje FIJET Hrvatska i Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) i ove su godine dodijelili nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže koje su dobili novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević i rumunjski novinar i urednik Stefan Baci, navodi se na web stranicama HND-a.

Kovačević je nagradu, kako stoji u obrazloženju, dobila za serijal reportaža i napisa kojima afirmira Slavoniju kao ozbiljnu i vrlo potentnu turističku destinaciju, pri čemu izdvajaju reportažu "Svi koji prigovaraju Slavoniji sigurno još nisu bili kod nas".

Baciu, koji je predsjednik rumunjskog FIJET-a (Međunarodno udruženje novinara i pisaca u turizmu), nagradu je dobio za serijal objavljenih radio reportaža iz Maroka, zemlje domaćina kongresa FIJET-a u 2018.

Osim glavnih GrandPrix Marko Polo nagrada, dodijeljene su i medaljoni Marko Polo, koje je dobila novinarka Lana Mindoljević za putopisnu reportažu o najljepšim kontinentalnim rijekama za kupanje te reportažni putopis "Lošinj: mirisna antistres terapija na otoku zelenila, vitalnosti, dupina i kristalno čistoga mora".

Obje reportaže su, kako stoji u obrazloženju, pisane originalnim stilom, odmaknute od uobičajenih pristupa napisima o turizmu, koji su najvećim dijelom vezani uz glavnu sezonu.

Medaljon Marko Polo dobila je i Andrea Buče, urednica i novinarka HRT-a za putopisni serijal "Stani u Lici", redatelj i voditelj Robert Knjaz za originalno promicanje kulture i običaja u pojedinim hrvatskim krajevima, posebice za prikaz fešte Utrke tovara u Tribunju, te Miki Bratanić za svoju posebnu priču o konobi kao bitnom obilježju dalmatinske tradicije.

Medaljon Marko Polo dodijeljen je i multinacionalnom magazinu Prizma, urednici Danieli Draštati, za dugovječnost te emisije HRT-a, koja skreće pažnju na nacionalne manjine i kulturno blago, a dobitnik je i Vjekoslav Madunić za turističke reportaže objavljene na portalu Glas Hrvatske Miris Božića u Konavlima.

Nagrada za najbolju reportažu o Adventu u Zagrebu 2018. pripala je Radmilu Bumbaru, novinaru i uredniku emisije "Srbija koju volim".

O nagradama je, kako navode iz HND-a, odlučivao žiri u sastavu Anita Žuvela Hitrec, Hrvoje Zovko i Ante Gavranović, a dodijeljene su u suradnji s Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ), gradovima Zagrebom i Korčulom te njihovim turističkim zajednicama i drugim partnerima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini