VUKOVAR

Održan Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije i županijsko Vijeće mađarske nacionalne manjine održali su u nedjelju Dan nacionalnih manjina te županije prigodnim kulturnim programom i sajmom u središtu Vukovara.

Po riječima predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Svetislava Mikerevića u Vukovarsko-srijemskoj županiji žive pripadnici osam nacionalnih manjina koje su vrlo aktivne.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Jeremić kazao je kako pripadnici rusinske, srpske, bošnjačke, mađarske, ukrajinske, slovačke, njemačke i albanske nacionalne manjine čine 20 posto stanovništva te županije.

"Za županiju je to od velike važnosti jer nije mala stvar ako je svaki peti stanovnik pripadnik neke nacionalne manjine", naglasio je Jeremić.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Janković ocijenio je kako su prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj izvrsno propisana te se poštuju.

Predstavnike nacionalnih manjina pozdravio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

"Do sada smo se trudili biti vam potpora, a nadam se kako ćemo to nastaviti činiti kroz obostranu suradnju i u budućnosti“, rekao je gradonačelnik Penava te pozvao pripadnike nacionalnih manjina da se uključe u što više kulturnih i društvenih događanja te prezentacijom svoje pjesme, plesa i narodnih nošnji učine gradove i općine Vukovarsko-srijemske županije još ljepšima.

Pojedine nacionalne manjine predstavile su se folklornim nastupima dok su na štandovima bila izložena jela i slastice karakteristične za svaku od nacionalnih manjina, a koje su građani imali prigodu i kušati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini