SKUPLJA VOŽNJA: LJETNE TARIFE NA SVIM AUTOCESTAMA

Od Učke do Pule do 1. rujna - 62 kune


Cestarina na Istarskom ipsilonu opet je poskupjela: po novom, sezonskom cjeniku vožnja osobnim automobilom od tunela Učka do Pule košta 62 kune, dok je stara cijena bila 55 kuna. U poduzeću Bina-Istra, koncesionaru Istarskog ipsilona, kažu da je uzrok poskupljenja redovito ljetno usklađivanje cijena koje se provodi posljednjih nekoliko godina. Iznos poskupljenja je deset posto u odnosu na izvansezonske cijene, a trajat će naredna tri mjeseca.

Uz Istarski ipsilon, koji će uskoro doživjeti vrhunac prometne gužve, poskupjele su i druge autoceste koje se najviše koriste tijekom turističke sezone. Cijene su porasle za I.A i I. kategoriju vozila – dakle za motocikle i automobile – što je i do sada bio slučaj, te za II kategoriju vozila – osobne automobile s prikolicom, kombije i kamperice. Hrvatske autoceste u ponedjeljak su objavile novi cjenik prema kojem vožnja automobilom od Zagreba do Splita, odnosno Dugopolja, umjesto dosadašnjih 181 kunu, sada košta 200 kuna.

"Od petka, 15. lipnja u 00:00:00 sati do 14. rujna 23:59:59 sati, uvode se sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste , te na Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ)", poručuju iz HAC-a. Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom tri ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini,” objašnjavaju u Hrvatskim autocestama.

U ukupnom prometu vozila najveći udio čine vozila I.A, I. i II. skupine, odnosno motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi. Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima", kažu u javnom poduzeću koje upravlja državnim autocestama.

(D. GRAKALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom