PLITVICE

Obilježena 31. godišnjica akcije "Plitvice"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Plitvicama je u četvrtak odana počast redarstveniku, prvom hrvatskom branitelju poginulom u Domovinskom ratu Josipu Joviću i obilježena 31.godišnjica akcije „Plitvice“ na kojoj su bili predsjednik Zoran Milanović i izaslanik premijera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.  

Vijence kod Spomen obilježja Josipu Joviću, osim vrhovnog zapovjednika i predsjednika RH Milanovića i  potpredsjednika Vlade Božinovića, položili su u ime Hrvatskog sabora  zastupnik Luka Brčić,  glavni ravnatelj policije Nikola Milina,  obitelji poginuloga  Josipa Jovića, izaslanici braniteljskih udruga te dva župana, ličko-senjski  Ernest Petry i splitsko-dalmatinski  Blaženko Boban.  

 U izaslanstvu predsjednika Milanovića bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika HKoV-a Tihomir Kundid, zapovjednik akcije „Plitvice“ Marko Lukić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Božinović: Malo je zemalja u svijetu u kojima je u tako teškim uvijetima iz policije stasala vojska

Potpredsjednik vlade Davor Božinović je u izjavi novinarima izrazio zahvalnost i poštovanje braniteljima za slobodu koju su osigurali hrvatskom narodu.

Poručio da su Plitvice mitsko mjesto na koje se uvijek moramo vraćati i odati počast jer, kako je istaknuo,  malo je zemalja u svijetu u kojima je u tako teškim uvijetima iz policije stasala vojska, a upravo ovdje je ishodište toga.

U  spomen na Josipa Jović održan je  12. ultramaraton od Karlovca do Plitvica na kojem je sudjelovalo  55 ultramaratonaca.

Krajem ožujka 1991. nekoliko stotina pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, Antiterorističke jedinice Lučko i jedinice za posebne namjene Kumrovec krenulo je noć uoči Uskrsa prema Plitvičkim jezerima. U ranim jutarnjim satima 31. ožujka na glavnom pravcu kretanja, zapriječenog balvanima, kolonu vozila s hrvatskim specijalcima napali su teroristi samoproglašene tzv. SAO Krajine iz zasjede na glavnoj prometnici nedaleko plitvičkih hotela i pratećih objekata.

Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume. U autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, srećom, neizvučenog osigurača i nije eksplodirala. Pripadnici hrvatske policije ubrzano su izašli iz vozila, rasporedili se uz cestu i u šumi, uzvratili vatru u smjeru iz kojeg je na njih pucano te napredovali po dubokom snijegu i magli. 

Sukob je potrajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni povlačiti se. Prema policijskim izvješćima, nakon uspješno provedene akcije Plitvice uhićeno je 29 srpskih ekstremista, a 18 ih je kazneno prijavljeno zbog oružane pobune.

Iako je akcija u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red, ostala je zapamćena po prvom poginulom hrvatskom redarstveniku, pripadniku Jedinice za posebne namjene Rakitje Josipu Joviću, a sedam pripadnika Specijalne policije je ranjeno.

Prema riječima suboraca, Jović je bio u vrhu napadu prema zgradi pošte, a iako je nosio pancirni prsluk netko od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Kola hitne pomoći stigla su u trenu, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života, no preminuo je na putu do bolnice. 

Jović je posmrtno promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini