SISAK

Obilježena 100. obljetnica školstva u sisačkome naselju Capragu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Učenici i djelatnici sisačke Osnovne škole "Braća Bobetko" obilježili su u ponedjeljak 100. obljetnicu školstva u sisačkom industrijskom naselju Capragu.

Preteča današnje škole bila je škola na području sadašnje Rafinerije nafte, koja je otvorena 1821. godine za potrebe školovanja djece radnika velike pilane Drach. Razvojem rafinerije Shell, a zatim i Željezare Sisak, škola je postala premala pa se nastava održavala i u drugim prostorijama. Sadašnja školska zgrada izgrađena je 1966. godine, a školu je već polazilo gotovo tisuću učenika pa je 1980. zgrada i nadograđena. 

Škola je tijekom Domovinskog rata bila oštećena, a nova je oštećenja pretrpjela za nedavnog potresa. Ipak, brzo je popravljena pa je primila polaznike Dječjeg vrtića Sisak Novi, a zatim i učenike Osnovne škole Galdova.

Škola je multinacionalna i danas je polaze djeca azilanata iz Sirije i Afganistana, učenici iz romskog naselja Capraških Poljana, te veći broj učenika s teškoćama u razvoju. Danas ima 412 učenika i 73 zaposlenika.    

Kako je na svečanosti podsjetila ravnateljica Karolina Čutuk, škola je rasla usporedno s industrijalizacijom grada.

"Tako je od stotinu učenika prije sto godina narasla u školu koja je imala najviše 1400 učenika. Ona je bila centar života u naselju, koje je zapravo bilo grad u gradu. S obzirom na sve nedaće koje su nas pogodile u posljednje vrijeme, do zadnjeg časa nismo znali hoćemo li moći organizirati proslavu, ali smo je samozatajno pripremali. Moja je današnja vizija da budemo škola za život i za budućnost", rekla je Čutuk.

Bogata povijest škole opisana je u Ljetopisu, koji je predstavljen na svečanosti, a plod je istraživačkog rada učitelja Ivane Bušić i Hrvoja Drvodelića. Kako su rekli autori, u svojem su se radu koristili svim dostupnim zapisima iz muzejske i arhivske građe te živim izvorima. Tako je na svečanosti pročitan i zapis učiteljice u mirovini Marije Pifar, koja je prije 80 godina polazila tu školu.

Obljetnicu je učenicima i djelatnicima čestitala i sisačka gradonačelnica Kristina ikić Baniček, koja je istaknula ulogu škole za obrazovni sustav Capraga i cijelog Siska. U prigodnom su programu nastupili i članovi školskoga pjevačkog zbora. Posjetitelji svečanosti imali su prilike obići i razgledati školske praktikume, a učenici su predstavili svoj rad u mnogim školskim radionicama i sekcijama. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom