PETRINJA

Obilježen početak Domovinskog rata na Banovini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Petrinji je obilježena 32. godišnjica napada pobunjenih Srba na tamošnju Policijsku postaju, što je predstavljalo prvi javni napad na ustavnopravni poredak RH, od proglašenja samostalnosti. 28. rujna 1990. godine, odnosno početak Domovinskog rata na području Banovne. 

Nekoliko stotina pobunjenika već se navečer, 27. rujna 1990. godine, okupilo ispred zgrade policije, s namjerom da je zauzmu. Međutim, zahvaljujući hrabrim pripadnicima hrvatske policije, a potom i akciji interventne policije, to im nije uspjelo. 

U akciji hrvatskih redarstvenika teško je ranjen policajac Josip Božičević, a tom je prilikom fizički napadnuta i ekipa Televizije Zagreb, snimatelj Mihajlo Gajdek i novinar Zdravko Strižić, koji su pretučeni, a televizijska oprema im je oteta. 

Na svečanosti su, uz spomen ploču na zgradi Policijske postaje, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule pripadnike hrvatske policije i druge poginule hrvatske branitelje. Počast su im odala izaslanstva Policijske uprave sisačko-moslavačke s načelnikom Lukom Pešutom, Sisačko-moslavačke županije sa zamjenikom župana Mihaelom Jurićem, Grada Petrinje, te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. O zbivanjima i akcijama policije prije 32 godine, svjedočio je prvi ratni zapovjednik Policijske postaje u Petrinji, Martin Stašćik.

Svečanost u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke, završila je zajedničkom molitvom, koju je predvodio policijski kapelan don Ivo Borić. Nakon svečanog programa, u petrinjskoj crkvi sv. Lovre, služena je Sveta misa za poginule branitelje.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of