NOVI PODACI

POTVRĐENO: U Hrvatskoj danas puno više novozaraženih nego jučer. Imamo četvrti slučaj omikrona. Dosadašnji slučajevi u Europi povezani s novim sojem nisu imali teže simptome

Svi slučajevi za koje postoje dostupni podaci o težini bili su ili asimptomatski ili blagi. Dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. Ove brojke treba uzimati s oprezom jer je broj potvrđenih slučajeva prenizak da bi se razumjelo razlikuje li se klinički spektar omikrona od prethodnih varijanti”, objavio je ECDC

| Autor: Glas Istre
(HINA/EPA)

(HINA/EPA)


U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.751 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 27.221. Među njima je 2.412 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 320 pacijenata. Preminule su 54 osobe.

Jučer su zabilježena 3.262 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

 Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je kako je omikron soj koronavirusa dosad potvrđen u 19 europskih zemalja. Najviše ih je u Danskoj (73), Portugalu (34), Francuskoj (25), Nizozemskoj (24), Norveškoj (19),   Njemačkoj i Austriji (15), te Švedskoj (11). U Hrvatskoj su dosad, podsjetimo, potvrđena prva tri slučaja. Bernard Kaić rekao je danas za N1 kako je vjerojatno u Hrvatskoj otkriven i četvrti slučaj zaraze omikronom. Radi se o stranom državljaninu, koji je također bio sudionik poslovnog sastanka na kojem su se zarazile osobe iz prva tri slučaja.

“Još ne znamo kako će se virus ponašati kod nas. Ne znamo dovoljno ni u smislu zaraznosti, a pogotovo ne o kliničkoj slici koju će omikron izazivati”, rekao je Kaić.

ECDC je objavio kako je većina potvrđenih slučajeva u Europi epidemiološki povezana s putovanjima u afričke zemlje. No u Belgiji, Danskoj, Španjolskoj i na Islandu otkriveno su i slučajevi koji nisu povezani s putovanjima u Afriku, što pretpostavlja da se omikron već širi unutar zajednice.

“Svi slučajevi za koje postoje dostupni podaci o težini bili su ili asimptomatski ili blagi. Dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. Ove brojke treba uzimati s oprezom jer je broj potvrđenih slučajeva prenizak da bi se razumjelo razlikuje li se klinički spektar omikrona od prethodnih varijanti”, objavio je ECDC, piše Novi list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater