HNB DONIO ODLUKU

Nakon fijaska s prvih dizajnom, pokreće se novi natječaj za hrvatsku euro kovanicu s kunom

| Autor: Glas Istre
Pokradeni dizajn ide u povijest (Hina)

Pokradeni dizajn ide u povijest (Hina)


HNB će provesti novi natječaj za dizajn hrvatske kovanice od 1 euro, na kojem je predviđeno da bude životinja kuna. Prethodni pobjednik, kao što se pokazalo, bio je plagijat.

"Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta Hrvatske narodne banke koja provodi natječaj za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, zaprimila je 6. veljače 2022. u kasnim večernjim satima izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi sudjelovanja u natječaju za motiv kune. Na današnjoj sjednici Komisija za novac prihvatila je odluku navedenog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune.

Radi otklanjanja svih daljnjih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u narednim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura.

Hrvatska narodna banka ističe da su u tijeku Natječaja od svih autora tražena i dobivena potrebna jamstva u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe Natječaja.

Hrvatska javnost od samog je početka aktivno sudjelovala u odabiru motiva nacionalne strane eurokovanica i s povećanim interesom je pratila izbor dizajna te joj zahvaljujemo na aktivnoj ulozi u pravovremenom prepoznavanju ozbiljnosti situacije u ovom važnom procesu.

Novim natječajem za likovno rješenje naličja 1 eura s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica", piše u njihovom priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum